Legföljebb egy százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok

Infostart
2009. július 17. 07:39
A Népszabadság írásából kiderül: idén novemberben, az eddigi folyamatok tükrében, a nyugdíjasok járadékuk legföljebb egy százalékos emelésére számíthatnak. Ez az ellátások reálértékének majd négy százalékos csökkenését jelenti ebben az évben.

A nyugdíjak értékének megőrzését az éves rendszeres nyugdíjemelés szolgálja, amelyet az idén még a várható ár- és nettóbér-emelkedés átlaga alapján számolnak ki, majd a tényleges folyamatok alapján korrigálják visszamenően - emlékeztet a lap. A januári 3,2 százalékos emelés az ez évre a költségvetésben előre jelzett 4,5 százalékos infláción és az 1,6 százalékos nettó-keresetemelkedése alapul. Az áremelkedés azonban várhatóan felgyorsul.

Látszatintézkedésnek tűnik a Magyar Nemzet szerint az a vizsgálat, amelyet a Kaposvári Egyetem rektora rendelt el, hogy kiderítse: helyesen járt-e el az egyetemhez tartozó Egészségügyi Centrum vezetője, aki az intézmény diagnosztikai gépeit üzlettársa cégének adta bérbe. A lap úgy értesült: az elmúlt másfél hétben Babinszky László csupán arra volt kíváncsi, ki szivárogtatta ki a belső információkat. A lep megkeresésére nem tudta pontosan megmondani, mit vizsgál az általa felkért bizottság, azt pedig nem árulta el, kik a tagjai.

Az Index cikke szerint hangszerbérlés költségeiről készült számlák kerültek a VII. kerületi Fidesz 2005-2006-os elszámolásába. A hangversenyzongora bérletét a jelenlegi választókerületi elnök fogadtatta el a párttal, állítják a helyi vezetés akkori tagjai. A pártalapszervezet hat hónapon keresztül havi 50 ezer forintért bérelte a zongorát Rónaszékiné Keresztes Mónika gyermekeinek, ráadásul a politikus állítólag más fizetését is zsebre tehette.

A Világgazdaság írásából megtudhatják: teljes a káosz a magyarországi cukrászdákban. Szinte lehetetlen ugyanis megállapítani, hogy az ott árusított készítményekre a júliustól megváltozott áfakulcsok közül melyiket milyen esetben kell alkalmazni. Már a vám- és pénzügyőrség által készített tájékoztatóban szereplő besorolás sem teljesen egyértelmű, a közelmúltban a Pénzügyminisztérium és az APEH által közzétett állásfoglalások pedig teljesen ellentmondanak egymásnak. A helyzet sok helyen mostanra odáig fajult, hogy a süteményekre párhuzamosan két árat is kiírnak a cukrászok.

A tartalékból jut a Forma 1-re - írja a Napi Gazdaság. A kormány a múlt héten döntött arról, hogy a költségvetés tartalékából egymilliárd forintot ad a mogyoródi futamok rendezési jogdíjára az önkormányzati tárcának, mivel nem volt elég az elkülönített 2,9 milliárd forint. Június elején, az elvi döntés megszületésekor még 1,7 milliárd forint pluszigénnyel számoltak.

A portfolio.hu elemzéséből kiderül: az európai gázellátás jelenleg is csak külföldi importtal képes kiszolgálni fogyasztóit, és a behozatal a folyamatosan növekvő igények és a kimerülő európai gázmezők miatt már csak növekedni fog. A sajtóban naponta jelennek meg cikkek a Nabucco - Déli Áramlat harc ütközeteiről, miközben számos más vezetékterv is veszélyezteti a Mol érdekeltségébe tartozó projektet. Legalábbis látszólag. Hosszú távon ugyanis - az előrejelzések szerint 2015-től - a jelenlegi szállítórendszer-kapacitás már nem lesz képes megfelelő mennyiségű gázt hozni Európába. A becsült hiány 2030-ra pedig akkorára duzzadhat, hogy a most tervezett összes vezeték megépítésével sem lehet majd biztosítani Európa zavartalan gázellátást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást