eur:
393.99
usd:
369.72
bux:
65725.52
2024. április 23. kedd Béla

Az SZDSZ-ből kilépett, kuratóriumi posztjáról nem mond le Kozák Márton

Nem mond le az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi posztjáról Kozák Márton, aki a hét elején - másokkal együtt - az új elnök, Retkes Attila személye elleni tiltakozásként kilépett a pártból. A politikus az InfoRádiónak adott interjújában arról is beszélt: reméli, nem sokáig kell szégyenkezni az új vezetésű SZDSZ miatt. Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy igaza van Pető Ivánnak, és a párt hamarosan megszűnik.

Kozák Márton az InfoRádiónak elmondta: gondolkodott azon, hogy visszalépjen-e az MTV Közalapítvány Kuratóriumának elnökségi posztjáról, de nem tette meg, mert - mint fogalmazott - az SZDSZ sokkal inkább a most kilépettek pártja, mint azoké, akiket a küldöttgyűlés július 12-én megválasztott.

Kozák Márton hozzátette: közjogi oka is volt annak, hogy megtartotta a posztot. Az SZDSZ ugyanis azt a lehetőséget, hogy tagot delegálhat a köztévé kuratóriumába, a 2006-os választási eredményével érte el, és az SZDSZ újonnan megválasztott vezetősége sem kérte, hogy mondjon le.

A pártból nemrég kilépett politikus mandátuma négy évre szól, és 2011 márciusában jár le, ám arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha az SZDSZ az országgyűlési választásokon nem jut be a parlamentbe, nem tudott válaszolni.

Más kérdés, hogy meddig lehet azonosulni a most létező SZDSZ-szel - tette hozzá Kozák Márton, aki bízik abban, hogy az új vezetésű párt miatt "nem kell sokáig szégyenkezni".

Pető Iván csütörtöki nyilatkozatára reagálva az SZDSZ egykori alapítója azt mondta: Pető Iván sokat tud az SZDSZ-ről és nagyon jól ismeri a magyar politikai életet, és elképzelhetőnek tartja, hogy igaza van abban: nem sokáig lesz már SZDSZ.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×