eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szúnyoginvázió Budapesten: a kutyák vannak igazi veszélyben!

Elárasztották Budapestet a szúnyogok - mondta az InfoRádiónak a ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének biológusa. Tajti László szerint ennek oka, hogy az árhullám után a szél szétfújta az élősködőket a fővárosban. A szúnyogok csípése az emberre nem, de az állatokra ártalmas lehet.

A nyár derekán egy jelentős, az átlagost meghaladó árhullám vonult le a Dunán, ennek hatására szaporodtak el a szúnyogok Budapest belső kerületeiben - magyarázta az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézet biológusa.

Tajti László hozzátette: a nagy szél is szerepet játszott az invázióban, hiszen a szúnyogfelhőt pillanatok alatt szétfújta Budapest területén.

A legrosszabb helyzet a III., a IV. és a XXII. kerületben van, de az élősködők már a Belvárosban is megjelentek, valamint a XII. kerület parkjaiban és kertvárosi részeiben is.

Tajti László hangsúlyozta: folyamatosan irtják a szúnyogokat. Minden munkahét első három munkanapján a kijelölt területen terepjáróról irtanak, július 28-29 tájékán pedig légi irtást is terveznek, amely egyszerre nagyobb területet érint majd. Augusztus 20. előtt is lesz légi irtás, és ha szükséges, utána is - mondta a biológus.

A szakértő hangsúlyozta: a szúnyogcsípések nem okoznak fertőzést, ezért az inváziónak nincsen járványügyi jelentősége, de az állatokra - elsősorban a kutyákra - veszélyes lehet.

Miért vannak veszélyben a kutyák?

Az InfoRádió kérdésére a Juhász Csaba állatorvos elmondta: már Magyarországon is terjed két olyan parazita, amelyet szúnyogok közvetítésével kaphatnak el a kutyák. Az egyik a bőr alatt okoz fonálférget, a másik pedig a szívben élősködik - ez utóbbi a veszélyesebb.

A szív megbetegedését okozó paraziták miatt a kutya fáradékony és levert lehet, az állatorvos pedig vérvételből, szívultrahanggal vagy EKG-vizsgálattal is meg tudta állapítani, hogy az állat fertőzött-e.

A bőr alatt jelentkező fonálféreg nem okoz komolyabb panaszokat, de károsítja a kutya szervezetét, ezért védekezni kell ellene parazitairtó szerrel, amely a már kifejlett férgeket is elpusztítja.

Juhász Csaba azonban hangsúlyozta: a szúnyogok többsége nem fertőző. Ha mégis jelentkeznek a tünetek a kutyán, akkor az állatorvos mindkét féregfajtát egyszerűen ki tudja mutatni.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×