Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szúnyoginvázió Budapesten: a kutyák vannak igazi veszélyben!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elárasztották Budapestet a szúnyogok - mondta az InfoRádiónak a ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézetének biológusa. Tajti László szerint ennek oka, hogy az árhullám után a szél szétfújta az élősködőket a fővárosban. A szúnyogok csípése az emberre nem, de az állatokra ártalmas lehet.

A nyár derekán egy jelentős, az átlagost meghaladó árhullám vonult le a Dunán, ennek hatására szaporodtak el a szúnyogok Budapest belső kerületeiben - magyarázta az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézet biológusa.

Tajti László hozzátette: a nagy szél is szerepet játszott az invázióban, hiszen a szúnyogfelhőt pillanatok alatt szétfújta Budapest területén.

A legrosszabb helyzet a III., a IV. és a XXII. kerületben van, de az élősködők már a Belvárosban is megjelentek, valamint a XII. kerület parkjaiban és kertvárosi részeiben is.

Tajti László hangsúlyozta: folyamatosan irtják a szúnyogokat. Minden munkahét első három munkanapján a kijelölt területen terepjáróról irtanak, július 28-29 tájékán pedig légi irtást is terveznek, amely egyszerre nagyobb területet érint majd. Augusztus 20. előtt is lesz légi irtás, és ha szükséges, utána is - mondta a biológus.

A szakértő hangsúlyozta: a szúnyogcsípések nem okoznak fertőzést, ezért az inváziónak nincsen járványügyi jelentősége, de az állatokra - elsősorban a kutyákra - veszélyes lehet.

Miért vannak veszélyben a kutyák?

Az InfoRádió kérdésére a Juhász Csaba állatorvos elmondta: már Magyarországon is terjed két olyan parazita, amelyet szúnyogok közvetítésével kaphatnak el a kutyák. Az egyik a bőr alatt okoz fonálférget, a másik pedig a szívben élősködik - ez utóbbi a veszélyesebb.

A szív megbetegedését okozó paraziták miatt a kutya fáradékony és levert lehet, az állatorvos pedig vérvételből, szívultrahanggal vagy EKG-vizsgálattal is meg tudta állapítani, hogy az állat fertőzött-e.

A bőr alatt jelentkező fonálféreg nem okoz komolyabb panaszokat, de károsítja a kutya szervezetét, ezért védekezni kell ellene parazitairtó szerrel, amely a már kifejlett férgeket is elpusztítja.

Juhász Csaba azonban hangsúlyozta: a szúnyogok többsége nem fertőző. Ha mégis jelentkeznek a tünetek a kutyán, akkor az állatorvos mindkét féregfajtát egyszerűen ki tudja mutatni.

Hanganyag: Szépvölgyi István