eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Retkes Attila levele a párttagoknak: hagyjuk abba a belső háborút!

Retkes Attila arra kéri az SZDSZ tagjait, hogy a párt érdekében hagyják abba a "belső háborút" - olvasható az elnök által a párt tagjainak írt, csütörtökön az MTI birtokába került e-mailben.

A levélben Retkes Attila úgy fogalmaz, elnökké választása napján arra kérte Kóka Jánost, hogy szüntessék meg az SZDSZ "kétfejűségét", és ennek érdekében Kóka mondjon le frakcióvezetői megbízatásáról. Erre rajta kívül a párt küldötteinek elsöprő többsége is megkérte Kóka Jánost - jegyzi meg az e-mailben, melyben azt is írja, hogy mindez neki sem okozott örömöt, de azt szerette volna, ha Kóka János megérti: az SZDSZ legfőbb döntéshozó szerve nem ért egyet az általa képviselt politikával.

Mint kijelenti, mindezt az SZDSZ egységének helyreállítása érdekében tették. "Ennyi történt vasárnap, nem több. Kóka János azonban nemet mondott a küldöttgyűlés kérésére, és igaztalan vádakkal lejárató kampányba kezdett" - jelentette ki levelében Retkes Attila. Utalt arra is, hogy a frakcióvezető képviselőcsoportbeli munkatársai aláírásgyűjtést indítottak, "s hamis állításokkal, csúsztatásokkal vettek rá sokakat, hogy határolódjanak el a párt két napja demokratikusan megválasztott vezetőitől".

Képtelen vádak

Az elnök kijelentette, hogy az aláírásgyűjtő íven a legképtelenebb állítások hemzsegnek, amelyek, ha igazak lennének, ő maga is aláírásával tiltakozna. Hozzátette: tudja, hogy szóban és írásban további alaptalan vádakat is terjesztenek. Állítása szerint hol marxistának, hol jobboldalinak, hol másokat lenácizónak, hol pedig egyenesen antiszemitának nevezik őt és a párt új vezetőit. Véleménye szerint mindez azonban nem az ő esélyeit, hanem az SZDSZ talpra állításának utolsó esélyét rombolja.

Kitér arra is, tudja, hogy elkezdődött két másik aláírásgyűjtés is, amelynek szerzői mellette és a párt új vezetése mellett emelik fel a szavukat. A támogató szavakat megköszönve arra kér mindenkit, hagyják abba "a belső háborút". Mint írja, nincs értelme listákat méricskélni, és névsorokba rendezni az SZDSZ tagjait, főleg nem pár nappal a küldöttgyűlés világos eredménye után. Meglátása szerint jóvátehetetlen károkat okoznának, ha "néhány ember személyes ambíciói miatt" hagynák szembefordulni egymással és megmaradt szavazóikkal azokat, akik még képesek lennének tenni a pártért és a liberális választókért.

Retkes Attila levelében hangot ad annak a véleményének is, hogy az ellenkampány indítói pontosan tudják, hogy nem Pető Ivánt, Kuncze Gábort vagy Magyar Bálintot szólította fel visszalépésre, mert ők maguk már jóval korábban visszahúzódtak. Úgy fogalmaz, ezért "az önkéntes háttérbe vonulásért" tisztelet illeti őket, akárcsak Demszky Gábort vagy Fodor Gábort is.

"Egyedül Kókával van bajom"

Leszögezi, neki egyedül Kóka Jánossal volt és van vitája, mert véleménye szerint ő az egyetlen olyan volt elnöke az SZDSZ-nek, aki nem hajlandó szembenézni elnöksége örökségével, és aki "bukása" óta a párt legitim testületeinek döntésével szemben politizál. Retkes Attila kijelentette, "ha ő nem is fogja megérteni, a liberális szavazóknak értenie kell: nem Kóka János testesíti meg az SZDSZ politikáját". A pártelnök erre az SZDSZ érdekében a jövőben is fel akarja hívni a figyelmet, de - mint írja - a párt szétveréséhez vezető belső háborúban nem fog részt venni, és hasonló magatartásra kéri levele címzettjeit is.

Pető Iván sajtóban megjelent véleménye kapcsán azt írja, hogy azzal sok mindenben nem ért egyet, de a politikusnak egy dologban feltétlenül igaza van. Eszerint a jelenlegi SZDSZ már tényleg nem az a párt, mint amelyikbe ő annak idején belépett. Hozzátette, hogy az SZDSZ támogatottsága húsz százalékról két százalékra esett vissza, a politikájukat évről évre egyre kevesebb liberális szavazó támogatta, és szép lassan felőrölték a hitelüket. Retkes Attila kijelentette: valóban az alapoktól kell mindent újrakezdeni.

Az elnök arra is kitér, hogy szomorúan, de megérti azok álláspontját is, akik már nem látnak reményt, és nem akarnak részt venni a párt újraépítésében. Õ azonban hisz abban, hogy van honnan és van miért újrakezdeni. Azt írja, ebben a munkában számít mindenkire, függetlenül attól, hogy az SZDSZ belső harcaiban Kóka Jánost vagy Fodor Gábort támogatta-e, és azokra is, akik korábban eltávolodtak a párttól. Retkes Attila leszögezte, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne saját magukkal, hanem a választóikkal, a magyar liberálisokkal foglalkozhassanak.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×