Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Négy éve még jobbnak tartottuk a rendőrséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romlott a rendőrség megítélése az emberek szemében a négy évvel ezelőtt mért adatokhoz képest - derül ki a rendőrség által készíttetett közvélemény-kutatásból. A mélypont 2007-ben volt, ennek oka Makula György szóvivő szerint a 2006-os őszi zavargások során tapasztalt rendőri túlkapások, és a 2007-es Zsanett-ügy. Azóta folyamatosan javul a rendőrség bizalmi indexe.

Romlott a rendőrség megítélése 2005 óta, ám a hozzá kapcsolódó bizalmi index 2007-től fogva folyamatosan javul - ismertette az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a szervezet által megrendelt, háromezer fő megkérdezésén alapuló kutatás eredményeit.

A rendőrség munkájáról a válaszadók a 2006-os őszi zavargások során tapasztalt rendőri túlkapások, a 2007-es Zsanett-ügy és a romák elleni tavalyi támadássorozat miatt a látencia és a közbiztonság kapcsán fogalmaztak meg negatív kritikát - mondta az InfoRádiónak Makula György.

A szóvivő ugyanakkor megjegyezte: az emberek 68 százaléka biztonságban, 12 százaléka pedig teljes biztonságban érzi magát Magyarországon.

A közbiztonságot jónak tartók aránya az országostól a helyi szint felé haladva növekszik: míg a megkérdezettek 12 százaléka gondolta úgy, hogy a megyékben minden rendben van, addig a településekre vonatkozóan már 39 százalékuk gondolta ezt - mondta Makula György.

A válaszadók szerint a közbiztonság romlásának okai a fokozódó társadalmi feszültségek, az etnikai konfliktusok, az elit példamutatása és a rendőrség általánosan rossz anyagi helyzete.

Az emberek szerint a rendőrség egyre jobb munkát végez a tömegdemonstrációk biztosításánál is: a 2006-os események biztosítását a megkérdezettek 28, addig 20078-ben 37, tavaly pedig 51 százaléka tartta szakszerűnek - fűzte hozzá az ORFK szóvivője.