Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros Lajos cáfolja az EP frakciójából kilépett McMillan-Scott állításait

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem volt neonáci az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójának új vezetője, és a brit Edward McMillan-Scott azt megelőzően lépett ki a képviselőcsoportból, hogy annak vezetőjévé Michal Tomasz Kaminskit választották - mondta el az MTI-nek Bokros Lajos (MDF), a frakció magyar tagja csütörtökön.

A képviselő McMillan-Scott előző napi nyilatkozatára reagált, amelyben a brit konzervatív EP-tag bejelentette: azért távozott a frakcióból, mert annak vezetőjévé Kaminskit, a Jog és Igazságosság (PiS) nevű jobboldali párt listavezetőjét választották, aki - mint McMillan-Scott mondta - több éven keresztül tagja volt a Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) nevű nemzeti radikális és nacionalista politikai pártnak, amely náci üdvözlést használ, antiszemita, homofób és nacionalista nézeteket terjeszt.

Bokros Lajos leszögezte: Kaminski nem volt neonáci. Gyerekként, 15 évesen tagja volt egy pártnak, amely később, amikor ő már nem volt tagja, tényleg elfogadhatatlan cselekedeteket követett el.

Újfasiszta pártnak Kaminski soha nem volt tagja - hangoztatta. A Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) párthoz a nyolcvanas években, az "illegális korszakban" csatlakozott, amikor a párt nem volt és nem is lehetett neonáci.

Hangoztatta, a frakció gondosan ügyel arra, hogy mely pártokat fogad tagjai közé. A brit konzervatív párt két olyan pártnak a frakcióba való jelentkezését is visszautasította, amelyek jelenleg "kokettálnak a fasizmussal", a Dán Néppártét és az olasz Északi Ligáét.

"Nem gondolhatja senki azt józanul Magyarországon, hogy én egy neonáci vezetésű csoportosulásban ülök" - mondta Bokros Lajos.

Az MDF-es képviselő a frakcióban történtek sorrendjéről elmondta: először McMillan-Scott kilépett a képviselőcsoportból, ennek következtében nem választották meg Kaminskit EP-alelnöknek, majd ennek következtében választotta meg vezetőnek a frakció. McMillan-Scott ott sem volt már, amikor Kaminskit elnökké választották, hiszen addigra már brit anyapártjából is kizárták - szögezte le Bokros Lajos.

Kaminskit azért választották frakcióvezetővé, mert a parlament nem választotta meg alelnökké, ami többek között McMillan-Scottnak volt köszönhető - hangoztatta.