eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

229-en tiltakoznak az SZDSZ demokratikusan megválasztott elnöke ellen

Tovább folytatódnak az SZDSZ-ben a belső harcok. Ezúttal 12 pontos tiltakozó nyilatkozatot tett 229 párttag egy blogoldalon. Nyilatkozatukban közlik, hogy a párt új elnöke rossz irányba viszi a pártot, és bebizonyosodott, hogy ez az SZDSZ már nem az a párt, amelyért az elmúlt két évtizedben szívvel-lélekkel dolgoztak.

Az MTI úgy tudja: azért írták alá ennyien a nyilatkozatot, mert számuk így eggyel meghaladja a Retkes Attila elnökre vasárnap leadott voksokét. Azt azonban nem említik, hogy a képviseleti demokráciában egy-egy küldött nem csupán saját, hanem az őt delegálók véleményét is képviseli.

A 229 szabad demokrata aláíró, köztük Wittinghoff Tamás, Csécsei Béla, Dornbach Alajos, Hankó Faragó Miklós, Lakos Imre nyilatkozatukban közlik, hogy a párt új elnöke rossz irányba viszi a pártot, és bebizonyosodott, hogy ez az SZDSZ már nem az a párt, amelyért az elmúlt két évtizedben szívvel-lélekkel dolgoztak.

12 pontban sorolják fel, mi az, ami számukra elfogadhatatlan az SZDSZ-ben. Mint írják: nem akarnak olyan pártot, amelyben az egyik szervezeti egység vezető tisztségviselője a párt meghatározó politikusait lámpavason szeretné látni.

Megjegyzik, hogy olyan SZDSZ-t sem szeretnének, amelyben lehetséges, hogy egy elnökjelölt, aki korábban az egyik szakpolitikai kabinet titkáraként és önkormányzati külsős bizottsági tagként dolgozott, a médiában kampányolva szólítsa fel a párt jelenlegi és korábbi vezetőit arra, hogy adják vissza mandátumukat. Szerintük Retkes Attila pártelnök minősíthetetlen módon támad párttársaira és ultimátumot intéz vezetőtársaihoz.

Retkes Attila új pártelnök azonban kitart álláspontja mellett. Az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: továbbra is lemondásra szólítja fel Kóka Jánost egyebek mellett stílusa és politikai teljesítménye miatt.

A parlamenti frakciót bírálta a korábbi elnök, Fodor Gábor is vasárnap a rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésen.

"Meggyőződésem, hogy az SZDSZ választási felelősségében súlyos a felelősségük mindazoknak, akik fontosabbnak tartották a cselekvőképtelen kormány melletti kiállást, az SZDSZ-t és az országot gúzsba kötő helyzet fenntartását, mint a forgatókönyv egyes lépéseinek véghezvitelét. Felháborodva látom, hogy a párt többségének akaratával, szakértőink véleményével hogyan fordul szembe a frakció törvénye, ahogy az a vagyonadó szavazásánál történt" - jelentette ki.

"Eltemettem a pártot"

Fodor Gábor gyakorlatilag pénteki búcsú sajtótájékoztatójának mondandóját ismételte meg. Akkor Kóka János parlamenti frakcióvezető közleményben tudatta: elég lett volna, ha Fodor Gábor annyit mond: lemond, mert elnöksége alatt tönkrement az SZDSZ. Szerinte a parlamenti frakció az egyetlen működő testülete az SZDSZ-nek, és nem fog lemondani.

Párttársa, Pető Iván szerint utóbbira nincs is semmi oka Kóka Jánosnak. A hosszú ideje a nyilvánosság elől elvonuló SZDSZ-alapító egyébként az InfoRádiónak azt mondta: 2010-ben nem indul az országgyűlési választásokon, mert ez már nem az az SZDSZ, amelyet sokadmagával életre hívott.

"Én magamban eltemettem az SZDSZ-t. A Retkes Attilával vezetett politikai szervezetnek pedig nincs jövője" - jelentette ki.

Somogyi János, az SZDSZ másik alapítója is eltemette a pártot. "Nagyon messzire került attól az eredeti elgondolástól, ami miatt mi, alapítók annak idején létrehoztuk ezt a pártot, és nagyon káros most a tevékenysége" - hangsúlyozta.

Tovább mélyíti az SZDSZ válságát, hogy a héten tucatnyi alapító, támogató és az egykori demokratikus ellenzék több tagja is kilépett a pártból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×