eur:
392.99
usd:
367.25
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Oszkó Péter: A kijelölt pályán halad Magyarország

Ha a világgazdasági körülmények a továbbiakban nem változnak jelentősen, Magyarországnak nincs oka eltérni az előirányzott adatoktól - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter hozzátette: a költségvetés alakulása a kijelölt és a Nemzetközi Valutaalap által ellenőrzött pályán halad. A pénzügyi tárca vezetője arról is beszélt: a befektetői bizalom visszanyerése szempontjából nagyon fontos, hogy minél előbb megszülessen a jövő évi büdzsé.

A kijelölt és a Nemzetközi Valutaalap által ellenőrzött pályán haladnak a költségvetési bevételek és kiadások - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter hozzátette: igaz, hogy a tárca előrejelzése szerint a harmadik negyedév végére 1070 milliárd forint lesz a hiány, ám ez minden esztendőben így van, hiszen az adóbevételek jelentős része a negyedik negyedévben folyik be az államkasszába.

A miniszter hangsúlyozta: ha a tárcák - ahogyan eddig - a továbbiakban is a költségvetésben előirányzottakhoz igazodnak, a büdzsében elegendő lesz a tartalék.

Oszkó Péter szerint az IMF-nek eredetileg ígért adatok változása - a 2 százalék alatti hiánycél például 3,9 százalékra emelkedése - Magyarország exportpiacainak a vártnál nagyobb visszaesése miatt következett be, és nem azért, mert a kormány nem volt képes kordában tartani a hazai folyamatokat. Ha a világgazdasági körülmények a továbbiakban nem változnak jelentősen, Magyarországnak nincs oka eltérni az előirányzott számoktól - közölte a pénzügyi tárca vezetője.

Az inflációról szólva Oszkó Péter elmondta: legutóbbi előrejelzésükben a korábban becsültnél magasabb, 4,5 százalékos pénzromlással számolnak.

Előrelátóan

Fontosnak tartja a pénzügyminiszter, hogy minél hamarabb megszülessen a jövő évi büdzsé: ez tovább növelné a Magyarország iránt visszatérőben lévő befektetői bizalmat. "Fontos bizonyítanunk a világnak, hogy ez egy jól működő, megfontolt, tudatosan tervező ország, amely a gazdasági válságban és a legfelkavartabb politikai légkörben is képes egy jó költségvetést elfogadtatni" - hangsúlyozta.

Annak ellenére is, hogy a következő évben a gazdasági visszaesés, így az alacsony bevételi szint miatt az országnak igazán kevés forrásból kell gazdálkodnia - magyarázta Oszkó Péter, megjegyezve: a takarékos közszféra igazán versenyképessé teheti az országot.

A büdzsé előkészítése feszített ütemű munkát igényel, a Pénzügyminisztériumnak már szeptember elején be kell nyújtania az Országgyűlésnek - fűzte hozzá.

Hanganyag: Mong Attila

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×