Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oszkó Péter: A kijelölt pályán halad Magyarország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a világgazdasági körülmények a továbbiakban nem változnak jelentősen, Magyarországnak nincs oka eltérni az előirányzott adatoktól - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter hozzátette: a költségvetés alakulása a kijelölt és a Nemzetközi Valutaalap által ellenőrzött pályán halad. A pénzügyi tárca vezetője arról is beszélt: a befektetői bizalom visszanyerése szempontjából nagyon fontos, hogy minél előbb megszülessen a jövő évi büdzsé.

A kijelölt és a Nemzetközi Valutaalap által ellenőrzött pályán haladnak a költségvetési bevételek és kiadások - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter hozzátette: igaz, hogy a tárca előrejelzése szerint a harmadik negyedév végére 1070 milliárd forint lesz a hiány, ám ez minden esztendőben így van, hiszen az adóbevételek jelentős része a negyedik negyedévben folyik be az államkasszába.

A miniszter hangsúlyozta: ha a tárcák - ahogyan eddig - a továbbiakban is a költségvetésben előirányzottakhoz igazodnak, a büdzsében elegendő lesz a tartalék.

Oszkó Péter szerint az IMF-nek eredetileg ígért adatok változása - a 2 százalék alatti hiánycél például 3,9 százalékra emelkedése - Magyarország exportpiacainak a vártnál nagyobb visszaesése miatt következett be, és nem azért, mert a kormány nem volt képes kordában tartani a hazai folyamatokat. Ha a világgazdasági körülmények a továbbiakban nem változnak jelentősen, Magyarországnak nincs oka eltérni az előirányzott számoktól - közölte a pénzügyi tárca vezetője.

Az inflációról szólva Oszkó Péter elmondta: legutóbbi előrejelzésükben a korábban becsültnél magasabb, 4,5 százalékos pénzromlással számolnak.

Előrelátóan

Fontosnak tartja a pénzügyminiszter, hogy minél hamarabb megszülessen a jövő évi büdzsé: ez tovább növelné a Magyarország iránt visszatérőben lévő befektetői bizalmat. "Fontos bizonyítanunk a világnak, hogy ez egy jól működő, megfontolt, tudatosan tervező ország, amely a gazdasági válságban és a legfelkavartabb politikai légkörben is képes egy jó költségvetést elfogadtatni" - hangsúlyozta.

Annak ellenére is, hogy a következő évben a gazdasági visszaesés, így az alacsony bevételi szint miatt az országnak igazán kevés forrásból kell gazdálkodnia - magyarázta Oszkó Péter, megjegyezve: a takarékos közszféra igazán versenyképessé teheti az országot.

A büdzsé előkészítése feszített ütemű munkát igényel, a Pénzügyminisztériumnak már szeptember elején be kell nyújtania az Országgyűlésnek - fűzte hozzá.

Hanganyag: Mong Attila