Közös nyilatkozatra készül négy frakció a szlovák nyelvtörvény miatt - hírösszefoglaló

Infostart
2009. július 15. 21:14
Közös nyilatkozatban szólítaná fel a négy parlamenti frakció Szlovákiát az államnyelvtörvény diszkriminatív részeinek visszavonására. Kamarás Miklóst nevezte ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának. Tusnádfürdőn megkezdődött a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely Tusványos néven vonult be a köztudatba. A nap hírösszefoglalója.

Közös nyilatkozatban szólítaná fel a négy parlamenti frakció Szlovákiát az államnyelvtörvény diszkriminatív részeinek visszavonására. A tervezet - amelyet a következő napokban írnak alá - úgy fogalmaz: a június 30-án elfogadott módosítás ellentétes az európai kisebbségi jogokkal, az Európai Unió szellemiségével, valamint az emberi jogi egyezményekkel. A megbeszélés után Szili Katalin házelnök közölte: nemzetközi fórumokon is egyeztet és lépéseket tesz a következő hetekben azért, hogy a szlovák nyelvtörvény diszkriminatív rendelkezéseit visszavonják. Közben Marek Madaric, szlovák kulturális miniszter úgy nyilatkozott: a magyarok bírálatai a nyelvtörvénnyel összefüggésben abszurd hazugságokon alapulnak.

A miniszterelnök szerint jelenleg egyedül az uniós pályázati pénzek jöhetnek számításba a gazdaság élénkítéséhez felhasználható forrásként. Bajnai Gordon az InfoRádiónak adott interjúban hangsúlyozta: a kormány feladata továbbra is 4 százalék alatt tartani az államháztartási hiányt. Emlékeztetett arra: elemzők szerint az új kabinet megalakulása óta eltelt időben stabilizálódott a magyarországi gazdasági helyzet, de hozzátette, hogy még jövőre is szükséges szigorú költségvetés alapján működtetni az országot. A miniszterelnök megismételte: elsősorban a közösségi közlekedés és a közigazgatás helyi valamint országos szintjein van szükség a költségek további racionalizálására.

Kamarás Miklóst nevezte ki a pénzügyminiszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának. A tárca tájékoztatása szerint a megbízatást a szakember egy évre, a válságkezelő időszak lezárultáig vállalta. Kedden a pénzügyminiszter rendkívüli felmondással szüntette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójának megbízatását. Oszkó Péter a többi között azzal indokolta Tátrai Miklós menesztését, hogy a társaság törvényes működéséhez szükséges szabályzatok, illetve a tevékenységről szóló beszámolók késedelmesen, többször nem megfelelő tartalommal készültek el. A vagyonkezelő volt vezetője formai és tartalmi szempontból is jogsértőnek nevezte a felmondást.

Nem írta alá a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényt a köztársasági elnök, hanem azt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő a Szili Katalin házelnöknek küldött levelében külön felhívta a figyelmet arra: bár a törvény leginkább a magyarországi élelmiszer-beszállítókat kívánná védeni, hatása mégis az lehet, hogy a kereskedők a magyar helyett külföldi forrásból szerzik be az élelmiszereket.

Nyílt levélben fordult a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége az egészségügyi miniszterhez, mert megítélése szerint az új finanszírozási rend veszélyezteti a betegellátást és az intézményrendszert, és emiatt őszre több kórház csődöt jelenthet. Közben megtartotta első ülését a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület, amelyet az aktív betegellátásban döntő szerepet játszó legnagyobb magyarországi kórházak alapítottak az elmúlt hetekben. Csiba Gábor, a szervezet vezetője az InfoRádióban szintén aggasztónak nevezte a finanszírozási helyzetet. Az Egészségügyi Minisztérium közölte: megvizsgálja a civil szervezet javaslatait.

Soós Ágnest nevezte ki az Országos Sportegészségügyi Intézet főigazgatói posztjára Székely Tamás egészségügyi miniszter. A megbízatás határozatlan időre szól. Az egészségügyi miniszter április 29-én, május elsejei hatállyal vonta vissza Berkes István főigazgatói megbízatását, miután az intézmény 10 orvosa bejelentést tett az Egészségügyi Minisztériumnál etikai vétség miatt.

Tusnádfürdőn megkezdődött a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely Tusványos néven vonult be a köztudatba. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a nemzeti közösség összetartozása, az egyén és a közösség egymástól el nem választható szabadsága és a hagyomány ápolása jelenti a most huszadik évfordulóját ünneplő Tusványos legfőbb értékeit. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a hagyományoknak megfelelően a tábor utolsó napján tartja beszédét.

Budapesten és számos vidéki városban is rendkívüli intézkedéseket hoztak a hőség hatásainak enyhítésére. A főpolgármester elmondta: péntekig naponta 20 ezer palackos vizet osztanak szét a főváros legforgalmasabb csomópontjain, a vízművek pedig ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren.