Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szonda Ipsos: a Fidesz tábora háromszor akkora, mint a szocialistáké

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Július elején a Fidesz a biztos pártválasztók körében 65 százalékon állt, az MSZP 21 százalékon, a Jobbikra pedig a megkérdezettek 9 százaléka voksolna - írta a Népszabadság online kiadása kedden a Szonda Ipsos legújabb kutatását ismertetve.

A kutatás eredménye szerint az SZDSZ-re a megkérdezett ezerötszáz 18 éven felüli egy százaléka, míg az MDF-re két százaléka voksolna.

A Fidesz támogatottsága a kutatás szerint szinte minden társadalmi rétegben 38 és 42 százalék között van. Az egyetlen kivétel az idősek csoportja: itt 28 százaléknyi a fideszes, és majdnem ennyi (25 százalék) szocialista szimpatizáns is van.

A Fidesz a fővárosban is nagyobb népszerűségnek örvend az MSZP-nél: amíg a jobboldali párt a teljes népesség körében 39, addig az MSZP 16 százalékon áll.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz szavazóinak csaknem háromnegyede (73 százalék) jobboldalinak, 5 százaléka baloldalinak vallotta magát, 22 százalékuk pedig középre sorolja magát. A megkérdezettek egyharmada válaszolta, hogy konzervatív, és szintén egyharmadnyian mondták azt, hogy liberális nézeteket vallanak.

Eszerint a Fidesz támogatóinak több mint egyharmada jobboldali és konzervatív, ők a párt 51 év feletti, falvakban élő szavazói.

Rámutattak arra is: homogénebbnek tekinthető az MSZP tábora, hiszen a szocialista szavazók jelentős része 50 év feletti és nagyvárosi, 92 százalékuk baloldalinak tartja magát, jobboldali nézeteket pedig senki nem vall. A szocialista szavazók közül 38 százalék liberális, 20 százalék konzervatív, 42 százalék pedig középre helyezi magát - derül ki a Szonda Ipsos kutatásából.