eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szonda Ipsos: a Fidesz tábora háromszor akkora, mint a szocialistáké

Július elején a Fidesz a biztos pártválasztók körében 65 százalékon állt, az MSZP 21 százalékon, a Jobbikra pedig a megkérdezettek 9 százaléka voksolna - írta a Népszabadság online kiadása kedden a Szonda Ipsos legújabb kutatását ismertetve.

A kutatás eredménye szerint az SZDSZ-re a megkérdezett ezerötszáz 18 éven felüli egy százaléka, míg az MDF-re két százaléka voksolna.

A Fidesz támogatottsága a kutatás szerint szinte minden társadalmi rétegben 38 és 42 százalék között van. Az egyetlen kivétel az idősek csoportja: itt 28 százaléknyi a fideszes, és majdnem ennyi (25 százalék) szocialista szimpatizáns is van.

A Fidesz a fővárosban is nagyobb népszerűségnek örvend az MSZP-nél: amíg a jobboldali párt a teljes népesség körében 39, addig az MSZP 16 százalékon áll.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz szavazóinak csaknem háromnegyede (73 százalék) jobboldalinak, 5 százaléka baloldalinak vallotta magát, 22 százalékuk pedig középre sorolja magát. A megkérdezettek egyharmada válaszolta, hogy konzervatív, és szintén egyharmadnyian mondták azt, hogy liberális nézeteket vallanak.

Eszerint a Fidesz támogatóinak több mint egyharmada jobboldali és konzervatív, ők a párt 51 év feletti, falvakban élő szavazói.

Rámutattak arra is: homogénebbnek tekinthető az MSZP tábora, hiszen a szocialista szavazók jelentős része 50 év feletti és nagyvárosi, 92 százalékuk baloldalinak tartja magát, jobboldali nézeteket pedig senki nem vall. A szocialista szavazók közül 38 százalék liberális, 20 százalék konzervatív, 42 százalék pedig középre helyezi magát - derül ki a Szonda Ipsos kutatásából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×