eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Németh Zsolt: Húsz év után is fontos intézmény Tusványos

A székelyföldi üdülőközpontban, Tusnádfürdőn ma kezdődött a huszadik Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A vasárnapig tartó programsorozatban az elmúlt 20 év politikai folyamatait próbálják meg összegezni, de szó lesz a gazdasági világválságról, a magyar-román, valamint a magyar-magyar kapcsolatokról is.

A huszadik, jubileumi tábor kiváló alkalom arra, hogy visszatekintsünk a múltra - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának az elnöke abból az alkalomból, hogy megkezdődött Tusnádfürdőn a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a rendezvény a húsz év alatt a magyar-magyar és a magyar-román párbeszéd állandó intézményévé vált, sok olyan projekt és vívmány született itt, amelyek Tusványos nélkül nem, vagy nagyon másként valósultak volna meg. Kiemelte a Magyar Állandó Értekezletet, a Kárpát-medencei Autonómia Tanácsot és a státustörvényt.

A Fidesz külügyi kabinetének vezetője szerint a táborra húsz év után is igény van, hiszen még most is több ezer fiatal vesz részt a programokon. Bár több népszerű zenekar is fellép (például a Quimby, az EDDA és a Zanzibár), a politikus kiemelte: nem csupán a bulizásról és a szórakozásról szól, mivel a rendezvény nagyon gazdag szellemi és intellektuális programot vonultat fel.

Az idei tábor központi témája a gazdasági válság és az abból való kilábalás, de napirenden lesz még az Európai Unió jövője, a magyar-román kapcsolatok, valamint az erdélyi magyarság viszonya az anyaországgal. Németh Zsolt hangsúlyozta: az itt megszülető ötleteket és javaslatokat a nagypolitika is felhasználja.
 

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×