eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

HM: katona volt a Budaházy-csoport egyik tagja

A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katona volt az egyik gyanúsított, akit kedden a Központi Nyomozó Főügyészség őrizetbe vett terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. A gyanúsítottat katonai szolgálatra való méltatlanság miatt a vezérkari főnök azonnal leszerelte és elbocsátotta a honvédségtől - közölte a Honvédelmi Minisztérium kedden az MTI-vel.

A közlemény ismertetése szerint a három férfi egyikének ügyében jelentős segítséget nyújtott a nyomozást végző szerveknek a Katonai Biztonsági Hivatal.

A Központi Nyomozó Főügyészség kedden újabb három embert vett őrizetbe a Budaházy-csoportból terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt. Õk egyebek között azzal gyanúsíthatók, hogy Kóka János SZDSZ-es politikus házára Molotov-koktélokat dobtak.

A főügyészség közlése szerint az egyik most őrizetbe vett férfi - aki megtagadta a vallomástételt - megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2007 áprilisától "folyamatosan részt vett a mozgalom tagjainak támadásokra történő felkészítésében", illetve ő maga is vállalkozott a terrorcselekményekre.

A másik férfi - a megalapozott gyanú szerint - 2007 áprilisától készítette fel a mozgalom tagjait a támadásokra, illetve "maga is ajánlkozott, vállalkozott a tervezett cselekmények elkövetésére". Ennek során 2008. február 7-ről 8-ra virradó éjszaka a bűntársaival Dunaújvárosban Dér Zsuzsanna országgyűlési képviselő lakásának bejáratát felgyújtották - írták.

A harmadik gyanúsítottként kihallgatott és őrizetbe vett férfi - aki szintén megtagadta a vallomástételt - ugyancsak a Budaházy-csoport tagja volt, és gépkocsivezetőként részt vett a Kóka János háza elleni támadásban.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×