eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bokros Lajos a válságkezelést tartja az egyik kiemelt témakörnek EP-munkájában

A nemzetközi gazdasági válság kezelésének témakörét tartja az egyik kiemelt feladatnak Bokros Lajos (MDF) európai parlamenti tevékenységében az elkövetkező hónapokban.

Bokros Lajos elmondta, megítélése szerint az elmúlt hetekben végzett előkészítő munka alapján jól összerázódott az a frakció, amelynek egyedüli magyarként ő is tagja, az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja.

Kifejtette: a csoportot képező politikai erők az alapértékekben egyetértenek, márpedig azok esetében jelentősen különbözik a frakció az EP mindkét nagy képviselőcsoportjától, az Európai Néppárttól és a szociáldemokratáktól. Utóbbiak ugyanis "egyformák abban a tekintetben, hogy a nagy államot szeretik, a sok beavatkozást, az osztogatást, a protekcionizmust és a deficittel való finanszírozást".

A konzervatívok csoportja viszont "ennek az ellenkezőjét akarja: kicsi, ámde tiszta kezű, átlátható, egyszerű eszközökkel operáló, hatékony államot, amely nem osztogat el túl sok pénzt, hanem sokat hagy az adófizetők zsebében, és csak azokat a funkciókat teljesíti, amelyek rá vannak szabva, amelyeket más nem tud" ellátni.

Bokros leszögezte: azt gondolja, hogy a szabad versenyt, a szabad vállalkozást és a szabad, egységes piacot erősíteni kell, nem szétverni.

Mint rámutatott, Európa egészében szükség van a versenyképesség javítására, és ehhez nem az kell, hogy az állam elbátortalanítsa az egyéni kezdeményezést és a vállalkozókedvet.

Magyarország is akkor tud kilábalni nehéz helyzetéből, ha minél többen, minél hatékonyabban dolgoznak, és minél több adót fizetnek - emelte ki.

Bokros azt is elmondta: próbál új színt vinni a szomszédos népekkel folytatott kapcsolattartásba, miközben emelt fővel képviseli a magyar nemzeti érdekeket. Utóbbit szerinte nem konfrontálva kell tenni, pökhendi módon, hanem kéznyújtással, tisztelettel, az együttműködést keresve minden néppel, amely közös sorsot kapott a magyar nemzettel.

Az MDF-es képviselő jelezte azt is, hogy nagy valószínűséggel a költségvetési bizottságba kerül be az EP-testületek közül.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×