Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bokros Lajos a válságkezelést tartja az egyik kiemelt témakörnek EP-munkájában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi gazdasági válság kezelésének témakörét tartja az egyik kiemelt feladatnak Bokros Lajos (MDF) európai parlamenti tevékenységében az elkövetkező hónapokban.

Bokros Lajos elmondta, megítélése szerint az elmúlt hetekben végzett előkészítő munka alapján jól összerázódott az a frakció, amelynek egyedüli magyarként ő is tagja, az Európai Konzervatívok és Reformisták képviselőcsoportja.

Kifejtette: a csoportot képező politikai erők az alapértékekben egyetértenek, márpedig azok esetében jelentősen különbözik a frakció az EP mindkét nagy képviselőcsoportjától, az Európai Néppárttól és a szociáldemokratáktól. Utóbbiak ugyanis "egyformák abban a tekintetben, hogy a nagy államot szeretik, a sok beavatkozást, az osztogatást, a protekcionizmust és a deficittel való finanszírozást".

A konzervatívok csoportja viszont "ennek az ellenkezőjét akarja: kicsi, ámde tiszta kezű, átlátható, egyszerű eszközökkel operáló, hatékony államot, amely nem osztogat el túl sok pénzt, hanem sokat hagy az adófizetők zsebében, és csak azokat a funkciókat teljesíti, amelyek rá vannak szabva, amelyeket más nem tud" ellátni.

Bokros leszögezte: azt gondolja, hogy a szabad versenyt, a szabad vállalkozást és a szabad, egységes piacot erősíteni kell, nem szétverni.

Mint rámutatott, Európa egészében szükség van a versenyképesség javítására, és ehhez nem az kell, hogy az állam elbátortalanítsa az egyéni kezdeményezést és a vállalkozókedvet.

Magyarország is akkor tud kilábalni nehéz helyzetéből, ha minél többen, minél hatékonyabban dolgoznak, és minél több adót fizetnek - emelte ki.

Bokros azt is elmondta: próbál új színt vinni a szomszédos népekkel folytatott kapcsolattartásba, miközben emelt fővel képviseli a magyar nemzeti érdekeket. Utóbbit szerinte nem konfrontálva kell tenni, pökhendi módon, hanem kéznyújtással, tisztelettel, az együttműködést keresve minden néppel, amely közös sorsot kapott a magyar nemzettel.

Az MDF-es képviselő jelezte azt is, hogy nagy valószínűséggel a költségvetési bizottságba kerül be az EP-testületek közül.