Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Török Gábor: Béna kacsa az SZDSZ új elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elszalasztotta az esélyt a Szabad Demokraták Szövetsége arra, hogy az európai parlamenti választási vereség után rendezze a sorait - mondta a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Török Gábor szerint távolról szemlélve úgy tűnhet, hogy a párt sikerrel oldotta meg belső válságát, ám csak egy B-kategóriás elnökválasztást sikerült rendezni, amelytől minden komolyabb politikus visszalépett, teljesen ismeretlen jelölteknek adva át a helyet.

Az új emberek mégis továbbviszik a megosztottságot, hiszen világosan felfedezhető mögöttük a még állva maradt erősebb szereplők támogatása - mondta a Vision Consulting igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A fragmentálódás kialakulásáért felelős politikusokat abban a garnitúrában kell keresni, amely most háttérbe vonult. Bár a korábbi vezetők eltűntek a frontvonalból, az SZDSZ szekértábor jellege továbbra is megmaradt - tette hozzá Török Gábor.

A politológus szerint az SZDSZ új elnöke, Retkes Attila programjában vannak méltányolandó elemek, a legnagyobb probléma azonban az, hogy az alapkérdésre, amely a koalícióból való kilépés óta emészti a pártot, ő sem tud választ adni: nevezetesen a kormányhoz való viszonyról nem tesz egyértelmű állásfoglalást.

Török Gábor úgy véli: az új elnök béna kacsa, olyan helyzetet próbál megoldani, amire nincs megoldás. A legtöbb, amit Retkes Attila el tud érni, hogy teljesen szétesik a párt: minél erőteljesebben lép fel, annál inkább valószínű, hogy az SZDSZ megszűnik létezni - fogalmazott.

Temetés

A jelenlegi helyzetben leginkább egy Kuncze-szerű pártelnöknek lenne a legnagyobb esélye arra, hogy integrálja a különböző irányzatokat - vélekedett a Vision Consulting igazgatója.
Ahhoz, hogy az SZDSZ helyzetén javítani lehessen, először is az egységét kellene megteremteni, erre azonban nincs esély. Ha csak valami csoda nem történik, a párttal nem nagyon kell számolni a jövőben - fűzte hozzá.

Ezt az utat más pártok is bejárták, mégis egységesek tudtak maradni: az MDF-nek már országgyűlési frakciója sincs, mégis úgy tűnik, hogy jobb állapotban van, mint korábban - jegyezte meg Török Gábor. A különbség a politikai vezetők karakterében keresendő: Dávid Ibolya legalább a saját irányvonalában következetes tudott maradni, az SZDSZ vezetői azonban képtelenek voltak határozott és egyértelmű álláspontot követni - magyarázta.

A Vision Consulting igazgatója szerint Retkes Attila helyesen ismerte fel, hogy apró változtatásokkal az SZDSZ helyzetének javítására már nincs esély, a pártnak, abban a formában, ahogy eddig haladt, vége van. A politológus szerint az új pártelnöknek a kongresszuson mondott beszéde nem csak az újrakezdést célozta: először el kellett temetni ezt az SZDSZ-t azért, hogy a romokon valami új létrejöhessen.

Hanganyag: Mong Attila