Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Droppa György: \"Nem voltam az állambiztonság ügynöke!\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Abszurdnak tartja Droppa György, hogy az elmúlt húsz évben nem rendezték az ügynökkérdést. Korábban az 56-os Intézet által nyilvánosságra hozott listán a Duna Kör egykori vezető tisztségviselőjét III/III-as ügynökként tüntették fel. Azóta már az intézet is elnézést kért a tévedésért.

Nem voltam az állambiztonság ügynöke, az azonban igaz, hogy 1988 táján felkeresett néhány úriember - mondta az InfoRádiónak a Duna Kör egyik korábbi vezető tisztségviselője. Droppa György hozzátette: akkoriban folyamatos zaklatásnak volt kitéve a két, általa üzemeltetett vendéglátóhely - a Keleti Károly utcai Fondue Bár és a Szemlő-hegyi-barlang közelében álló Katlan Klub - működése miatt, amelyek rendszeresen ellenzéki gyűléseknek adtak otthon.

Többségében a demokratikus ellenzék képviselői, de más ellenzéki politikusok is jártak ezekre a helyekre: a Katlan Klub mozitermében alakult például a Liberális Klub - magyarázta Droppa György, akit a miatt számos kellemetlenség ért. Előfordult, hogy a hangfalak vagy az erősítők kábeleit vágták el, máskor a vizet, a gázt vagy az áramot zárták el.

Ezzel egy időben ellenőrzések tömegei, különböző perek zajlottak körülötte, számos hatóság vizsgálódott hónapokig a vendéglátóhelyek körül, ráadásul még aláírásgyűjtés is folyt ellene a környék lakói körében a gyűlések miatt - mondta Droppa György. Ekkor megjelent két úriember, aki mindent tudott a történtekről és közölte: szívesen segítene. Ezt nem lehetett másként értelmezni, mint felhívásnak keringőre - tette hozzá.

A felajánlott segítséget nem fogadta el, azt sosem vette igénybe, inkább azt válaszolta: majd boldogul valahogy - jelentette ki Droppa György.

Abszurd

A Duna Kör egyik korábbi vezető tisztségviselője szerint abszurd, hogy az elmúlt két évtizedben nem sikerült rendezni az ügynökkérdést. Rendkívül trehány módon történik ennek a tisztázása: el kellene tudni dönteni például azt, hogy a törvény szerint folyik-e a kérdésben eljárás vagy sem, illetve, hogy mit jelent egy üres vagy egy teli dosszié - mondta Droppa György.

A Duna Kör egyik korábbi vezető tisztségviselője nem érti, miért éppen 1988-ban engedett volna a nyomásnak, beszervezési próbálkozásnak, amikor az állampárt már teljesen erőtlen volt, ha 1982 óta végzett ellenzéki tevékenységet.

Droppa György szerint az 56-os Intézet dokumentumában szereplő dátum - október 25-e - is érdekes. Mint mondta, tisztán emlékszik arra, mi történt az ez előtti napokban, hiszen az első magyarországi, nyilvános 56-os megemlékezésre készültek. Az aznapra tervezett tüntetés végül elmaradt, ezért Droppa György és felesége az Új köztemetőbe látogatott el, a 301-es parcellába.

Hogy erre a katartikus élményre két nappal később azt mondtam volna: "igen, fiúk, milyen jó, hogy jöttetek, annyi bajom van, mégis hozzátok csatlakozom", az teljességgel hihetetlen - jelentette ki.

Hanganyag: Németh Zoltán