Demonstrációsorozatot hirdetett a Civilek a szélsőjobb ellen

InfoRádió / MTI
2009. július 13. 17:34
A kirekesztést elutasító demonstrációsorozatot hirdetett hétfőn Budapesten a Civilek a szélsőjobb ellen mozgalom.

Alföldi Andrea, a szerveződés ötletadója, elindítója a bíróság által lebontásra ítélt XII. kerületi turulszobor előtt tartott sajtótájékoztatón azt közölte: néhány héten belül tartják az első megmozdulást, s a rendezvényeken európai baloldali, zöld és humanista szervezetek képviselői is felszólalnak majd.

"Azok a csoportok, amelyek nemzeti egységet követelnek a társadalmi konfliktusok megoldására, több mint gyanúsak" - mondta, hozzátéve, "nemzeti egységet prédikálni persze lehet, de hatástalan olyankor, amikor a nemzetet törésvonalak osztják sokfelé.

Hozzátette, az ismert hazai szélsőjobboldali csoportok tagadhatatlanul szervezettek, erőszakosak és "messiási küldetéstudattal rendelkeznek", leküzdésükre pedig demokratikus nemzeti egységfrontra van szükség.

Noé Krisztina, a Magyar Egyesült Baloldal képviselője arról beszélt: nemrégiben felhívással fordultak a miniszterelnökhöz és valamennyi országgyűlési képviselőcsoporthoz, azt kérve: tegyenek meg mindent a hírek szerint augusztus közepére tervezett, egy náci vezetőre emlékező Rudolf Hess emlékmenet magyarországi megrendezésének megakadályozása érdekében.

Hozzátette: egy ilyen rendezvény tudomásul vétele ellentétes volna a második világháborút lezáró békeszerződés egyik passzusával.

Az MTI a rendőrségtől úgy értesült, hogy valóban volt egy ilyen demonstrációs bejelentés, de annak megtartását a rendőrség megtiltotta arra hivatkozva, hogy a közlekedés más útvonalon nem biztosítható. A bejelentő felülvizsgálati kérelmét pedig a bíróság elutasította.