"Gyógyszert töredék áron, a feketepiacról"

Infostart
2009. július 11. 12:18
Elsősegélyt kérnek a kórházak. Gyógyszert töredék áron, a feketepiacról. Címek a ma reggeli lapokból.

 Lényegében bármilyen gyógyszer beszerezhető a feketepiacokon - derítette ki a Magyar Nemzet, miután az újság munkatársai látogatást tettek egy budapesti bolhapiacon. A legtöbbször vényköteles, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által is támogatott orvosságokat akár meg is rendelhetik a rászorulók a feketézőktől, akik illegálisan kiállított vényekre váltják ki a gyógyszereket. Arra is vigyáznak, nehogy elkapják őket, sokszor ugyanis hajléktalanokkal árultatják portékájukat. A másik lehetséges beszerzési forrás, amikor a készítményeket a rászoruló legális vényre vásárolja, vállalva annak a kockázatát, hogy a gyógyszer nélkül állapota netán rosszabbra is fordulhat. A placcokon minden kapható a szívgyógyszertől az antidepresszánsig, a köhögéscsillapítótól a láz- vagy fájdalomcsillapítóig. Beszerezhetők vitaminok, gyógykészítmények, kenőcsök is, a nehéz helyzetbe került árusoktól általában fillérekért. Nem árt ügyelni viszont a szavatossági időre, mert előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú termékhez jut az alkalmi vásárló.
Az OEP a legálisan beszerzett termékeket árusítók ellen tehetetlen, mint mondják, nem állhatnak minden beteg sarkában. Számítógépes nyilvántartásuk segítségével azonban folyamatosan ellenőrzik a felírt orvosságok útját, a legalitást, így nemegyszer kaptak már rajta orvosokat azon, hogy jogosulatlanul írtak föl gyógyszereket.

A Népszabadság arról ír, hogy miközben a kórházigazgatók kormányzati beavatkozást sürgetnek az egészségügyben, és ennek alátámasztására különböző helyszínekről egész héten érkeztek vészjelzések, pénteken mindezt tetézte egy újabb hír: végleg bedobta a törülközőt a fénykorában - alig egy éve még - öt kórházat és ugyanannyi rendelőintézetet működtető HospInvest Zrt. Visszaadja az általa működtetett egészségügyi intézményeket tulajdonosaiknak, az önkormányzatoknak. A részvénytársaság közgyűlése úgy döntött, hogy visszavonja a csődeljárási kérelmet, és kezdeményezi a cég felszámolását. A HospInvest már több sebből vérzett, amikor ezzel a helyzettel szembesült, a többi, önkormányzati vagy egyetemi kórház viszont most érzi úgy, hogy bajba került, nem képes talpon maradni, ha a kormányzat nem segít. Székely Tamás egészségügyi miniszter azonban egyelőre nem tartja szükségesnek az állam beavatkozását, és arra hivatkozik, hogy az új - a korábbiaknál kényelmetlenebb - szabályok csak egy hónapja léptek hatályba. Még nem lehet ismerni összes hatásukat. A konfliktus mélyén a gazdaság visszaesése van, amely miatt csökkent az OEP járulékbevétele, vagyis a szabályosan elkölthető pénz, viszont - nem utolsósorban a táppénzbe menekülés, illetve a helyzettel járó stressz miatt - nőtt a betegforgalom.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást