Szanyi: Teljes vezetőváltásra van szükség az MSZP-ben

Infostart
2009. július 10. 06:56
Az MSZP-nek a szolidaritás erősítését és a korrupció visszaszorítását kellene a zászlajára tűznie - mondta Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus arról is beszélt, hogy az év végi kongresszuson pártja vezető testülete minden bizonnyal megújul.

A szolidaritás erősítését és a korrupció visszaszorítását kellene az MSZP-nek a zászlajára tűznie - mondta Szanyi Tibor, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus szerint egy kormány elsősorban attól baloldali, hogy létrehozza azokat az intézményeket, amelyek működése nyomán az emberek kölcsönös szolidaritásban szervezik meg a közös életüket.

Szanyi Tibor úgy véli: ősszel a világgazdasági válságnak új hulláma érheti el Magyarországot, ám azt a cunamit már nem lesz képes pusztán a tartalékaival átvészelni. "Egyetlen eszközünk van, a szolidaritás" - hangsúlyozta a politikus.

A korrupcióról szólva a képviselő elmondta: mára tarthatatlanná vált a helyzet, jogilag megfoghatatlan, az emberek igazságérzetét bántó ügyek - például közbeszerzések - tömkelege zajlik országszerte. "Itt nem a politikusok korruptak, az egész rendszer az."

Szanyi Tibor megjegyezte: "Amikor közbeszerzésről beszéltem, azt legkevésbé önkritikus mondatnak szántam: ami fideszes önkormányzatoknál iparszerűen zajlik, az se kevés."

Teljes vezetőváltás kell

Teljes vezetőváltásra van szükség az MSZP-ben, de a múlt hétvégi kongresszus nem az volt, amelyen erről dönteni kellett volna - mondta Szanyi Tibor. A politikus hangsúlyozta: korábban azt javasolta, hogy a tisztújításkor a tagok tartsák szem előtt az erkölcsi igényt, amely szerint azok, akik a párt tartós lejtmenetét végig asszisztálták, ne gondoljanak újraindulásra.

Itt az ideje, hogy következményei legyenek a tetteknek - vélekedett Szanyi Tibor, aki elárulta, hogy az év végén esedékes újabb kongresszuson a párt vezető testületét minden bizonnyal megújítják.

Baloldaliság és osztogatás


Sokan összekeverik a baloldaliságot az osztogatással - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Szanyi Tibor, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője.

A politikus a minimálbér adómentességét hozta példaként: szerinte ez után is kellene adózni, még ha szerény mértékben is, hiszen most tömegek érezhetik úgy, hogy a közteherviselés nem mindenki feladata.

Szanyi Tibor szerint az 50 százalékos közalkalmazotti béremelés sem kifejezetten baloldali lépés, hanem "technikai szükségszerűség volt", hiszen az emberek éhbérért dolgoztak a közszolgálatban.

A múlt baloldaliságát, a baloldali populizmust nem illik összekeverni a modern baloldalisággal, ami minőségi közszolgáltatások biztosítását, a természeti erőforrások védelmét és a korrupció elleni markáns fellépést jelentené ma - hangsúlyozta az MSZP országgyűlési képviselője. Mindhárom alapja a szolidaritás - jegyezte meg.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Szanyi Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Szanyi Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 3 - Szanyi Tibor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást