Nemzetbiztonsági Iroda: a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok törvényesen működnek

InfoRádió / MTI
2009. július 10. 18:28
Téves és a tényekkel ellentétes az az állítás, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok bármelyike nem törvényesen működik - közölte a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodája (NBI) az MTI-vel pénteken.

Hozzátették: az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának teljes joga és széleskörű felhatalmazása van arra, hogy ellenőrizze e szolgálatokat.

Az NBI arra reagálva közölte ezt, hogy Demeter Ervin (Fidesz) országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt: egyértelműen bebizonyosodott, hogy "Szilvásy György és bandája" politikai célokra, a Fidesz lejáratására használta a szolgálatokat.

Az NBI közölte továbbá: az UD Zrt. ügyében az NBH főigazgatója a törvényes eljárási rendben fogja tanulmányozni a meghatározott pontokra vonatkozó megszüntető határozatot és megfelelő módon reagál majd arra.

Demeter Ervin szerint Szilvásy György volt titokminiszternek és Laborc Sándornak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának nincs helye a közéletben. Emlékeztetett arra, hogy tíz hónap telt el az UD Zrt.-vel kapcsolatos ügy tavaly szeptemberi kezdete óta, és mára kiderült, a cég a NBH feljelentésében foglalt bűncselekményeket nem követte el.

Demeter Ervin arra szólította fel Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal mentse fel tisztségéből "az egész ügy gyakorlati végrehajtóját", Laborc Sándort.

Az ellenzéki politikus kitért arra: Szilvásy György tavaly szeptemberben jelentette be, hogy kormányzati szervek információs rendszeréhez is megpróbált hozzáférni egy vállalkozás, amely internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. Hozzátette: a Fidesz már akkor is úgy vélte, a miniszter koncepciós eljárást próbál kreálni a párt lejáratására, ezért hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordultak.