Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hány százalékos áfát kell fizetni a tápiókapuding után?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyes kereskedők még mindig nem tudják pontosan, hogy mely termékeket sorolhatnak az élelmiszerek kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsa alá, holott már kilenc napja az új szabályok szerint kell beárazni az árukat. A szabályozás valóban tartalmaz furcsaságokat, az ostyák esetében például az a mérvadó, hogy milyen víztartalmú a termék. Az APEH útmutatóját böngészve bennünk az a kérdés merült fel, hogy a tápiókapuding vajon milyen áfakulcs alá tartozik?

A kereskedők érdeke, hogy a termékeken minél kevesebb áruforgalmi adó legyen, hiszen így az árak nem a saját bevételük, hanem az állam bevétele terhére csökkenthetőek.

A kormány az áfaemelés bejelentésekor azt is hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem akarja ilyen módon drágítani, ezért a tej, a kenyér és más pékáruk adóján nemhogy emelnék 20-ról 25 százalékra, inkább csökkentik. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb, így a szabályozás is.

A 18 százalékos kulcs alá tartozó termékek köre az APEH honlapján viszonylag részletesen meghatározott, a CBA Kereskedelmi Kft. szóvivője azonban azt hangsúlyozta: vannak termékek, amelyekről nem tudják eldönteni a gyártók, hova sorolják. Ezek közé sorolta a pizzát vagy a cukrásztermékeket.

Mit tartalmaz az APEH tájékoztatója?

Az anyatej áfamentes. A tej és a tejtermékek esetén figyelemben kell venni a hozzáadott anyagok mennyiségét. Vitaminok vagy minőségmegőrző anyagok kerülhetnek bele, ami azonban már megváltoztatná a termék jellegét, az nem. A tejes kávé például csak akkor kedvezményes, ha a tejet ízesítették kávéval, és nem fordítva.

Szintén 18 százalékos áfát kell fizetni azon termékek után, amely gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készültek. Kivételt képez a tészta főzve, töltve vagy másképp elkészítve, azaz a spagetti, a makaróni, a metélt, a lasagne, a gnocchi, a ravioli vagy a kuszkusz elkészítve.

Szintén 25 százalékos áfát kell fizetni a mézeskalács vagy a gofri, az ostya és az édes keksz után is.

A fagyasztott pizza a 18 százalékos kulcs alá tartozik, az elősütött vagy megsütött pizza azonban nem. Ezt a Tesco szóvivője is furcsállta az InfoRádióban, hiszen áruházaikban mindkét terméket árulják.

Szintén a kedvezményes kulcs alá tartozik a ropogós kenyér, a kétszersült, a pászka, egyes ostyák, a tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, a puffasztott gabonából készült élelmiszer, az üres gyógyszerkapszula, a rizspapír.

A tájékoztató egyes süteményeket is ide sorol, például a csokoládétortát, az oroszkrémtortát, a túrótortát, a mignont, a sós süteményeket és a kókuszos kockát is.

De ha egy vaníliás teasütemény alacsony víztartalmú, akkor már 25 százalékos áfát kell fizetni utána. A gyártóknak tehát meg kell nézniük az édes kekszeknél, a linzernél, az ostyáknál és a gofrinál a termék víztartalmát, az alapján kell meghatározni, milyen áfa fizetendő utána.

Hanganyag: Sigmond Árpád