Hány százalékos áfát kell fizetni a tápiókapuding után?

Infostart
2009. július 10. 10:20
Egyes kereskedők még mindig nem tudják pontosan, hogy mely termékeket sorolhatnak az élelmiszerek kedvezményes, 18 százalékos áfakulcsa alá, holott már kilenc napja az új szabályok szerint kell beárazni az árukat. A szabályozás valóban tartalmaz furcsaságokat, az ostyák esetében például az a mérvadó, hogy milyen víztartalmú a termék. Az APEH útmutatóját böngészve bennünk az a kérdés merült fel, hogy a tápiókapuding vajon milyen áfakulcs alá tartozik?

A kereskedők érdeke, hogy a termékeken minél kevesebb áruforgalmi adó legyen, hiszen így az árak nem a saját bevételük, hanem az állam bevétele terhére csökkenthetőek.

A kormány az áfaemelés bejelentésekor azt is hangsúlyozta, hogy az alapvető élelmiszerek árát nem akarja ilyen módon drágítani, ezért a tej, a kenyér és más pékáruk adóján nemhogy emelnék 20-ról 25 százalékra, inkább csökkentik. A valóság azonban ennél sokkal bonyolultabb, így a szabályozás is.

A 18 százalékos kulcs alá tartozó termékek köre az APEH honlapján viszonylag részletesen meghatározott, a CBA Kereskedelmi Kft. szóvivője azonban azt hangsúlyozta: vannak termékek, amelyekről nem tudják eldönteni a gyártók, hova sorolják. Ezek közé sorolta a pizzát vagy a cukrásztermékeket.

Mit tartalmaz az APEH tájékoztatója?

Az anyatej áfamentes. A tej és a tejtermékek esetén figyelemben kell venni a hozzáadott anyagok mennyiségét. Vitaminok vagy minőségmegőrző anyagok kerülhetnek bele, ami azonban már megváltoztatná a termék jellegét, az nem. A tejes kávé például csak akkor kedvezményes, ha a tejet ízesítették kávéval, és nem fordítva.

Szintén 18 százalékos áfát kell fizetni azon termékek után, amely gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készültek. Kivételt képez a tészta főzve, töltve vagy másképp elkészítve, azaz a spagetti, a makaróni, a metélt, a lasagne, a gnocchi, a ravioli vagy a kuszkusz elkészítve.

Szintén 25 százalékos áfát kell fizetni a mézeskalács vagy a gofri, az ostya és az édes keksz után is.

A fagyasztott pizza a 18 százalékos kulcs alá tartozik, az elősütött vagy megsütött pizza azonban nem. Ezt a Tesco szóvivője is furcsállta az InfoRádióban, hiszen áruházaikban mindkét terméket árulják.

Szintén a kedvezményes kulcs alá tartozik a ropogós kenyér, a kétszersült, a pászka, egyes ostyák, a tápióka és keményítőből készült tápiókapótló, a puffasztott gabonából készült élelmiszer, az üres gyógyszerkapszula, a rizspapír.

A tájékoztató egyes süteményeket is ide sorol, például a csokoládétortát, az oroszkrémtortát, a túrótortát, a mignont, a sós süteményeket és a kókuszos kockát is.

De ha egy vaníliás teasütemény alacsony víztartalmú, akkor már 25 százalékos áfát kell fizetni utána. A gyártóknak tehát meg kell nézniük az édes kekszeknél, a linzernél, az ostyáknál és a gofrinál a termék víztartalmát, az alapján kell meghatározni, milyen áfa fizetendő utána.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hackl Mónika (Tesco)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fodor Attila (CBA)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást