eur:
393.28
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Fodor Gábor lemond képviselői mandátumáról

Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke országgyűlési mandátumáról is lemond az őszi ülésszaktól. Mint mondta, nem kíván olyan frakcióban dolgozni, amelynek vezetője azon munkálkodik, hogy hogyan lehetne az SZDSZ-t szétverni.

Az őszi ülésszaktól Fodor Gábor lemond országgyűlési képviselői mandátumáról. Az SZDSZ leköszönő elnöke búcsú sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az SZDSZ nem tanult az európai parlamenti választás kudarcából, nem vonták le a következtetéseket és nem alakult ki összefogás a párton belül.

"Azt szeretném, ha a következő elnöknek meg lenne a lehetősége arra, hogy ő döntsön erről a mandátumról, ő döntse el, ki lehet a frakcióban az ő politikáját képviselő politikus, így ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyen én, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti a politikát, amelyet elnökként szerettem volna végigvinni" - jelentette ki.

Fodor Gábor úgy fogalmazott: az SZDSZ-ben az elmúlt hetekben történteket felháborodottan figyelte. "Azt látom, hogy a frakcióvezető, tehát Kóka János és köre próbálja mindenféle obstrukcióval megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanács vagy a küldöttgyűlés határozatképes legyen. Ezt én a leghatározottabban visszautasítom, és ezúton is kérek minden becsületes SZDSZ-tagot, hogy jöjjön el a küldöttgyűlésre, legyen ott, szavazzon az általa szimpatikusnak tartott elnökjelöltre."

Fodor Gábor élesebben is támadta Kóka Jánost. "Nem kívánok egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, hogyan lehet olyan helyzetet kialakítani, amelyben a párt szinte lehetetlen helyzetbe jut és tényleg a teljes reménytelenség útjára tévedhet."

"Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára"

A leköszönő pártelnök hangsúlyozta: nem hajlandó belemenni abba, hogy a jelenlegi állapotot még hónapokig fenntartsák a párton belül. "Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára" - fogalmazott.

Fodor Gábor újságírói kérdésre elmondta, úgy érzi, a maga részéről mindent megtett azért, hogy az SZDSZ sikeres legyen, nincs oka szégyenkezni. Arra a kérdésre, el tudná e képzelni a jövőjét egy másik párt színeiben, azt válaszolta: még nagyon sok energia van benne, hogy továbbra is képviselje azt az értékrendet, amelyet az elmúlt 20 évben, de nem tudja, lesz-e erre módja, nincsenek tervei.

A hétvégi tisztújító küldöttgyűlés elnökjelöltjei kapcsán a politikus nem kívánt állást foglalni.

Fodor Gábor sajtótájékoztatójával majdnem egy időben Demszky Gábor főpolgármester bejelentette, hogy nem lesz ügyvivő az SZDSZ hétvégi tisztújításán. A politikus hozzátette: ő már nem szeretne beleszólni abba, hogy a párt a jövőben milyen irányvonalat képviseljen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×