Fodor Gábor lemond képviselői mandátumáról

Infostart
2009. július 10. 12:03
Fodor Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke országgyűlési mandátumáról is lemond az őszi ülésszaktól. Mint mondta, nem kíván olyan frakcióban dolgozni, amelynek vezetője azon munkálkodik, hogy hogyan lehetne az SZDSZ-t szétverni.

Az őszi ülésszaktól Fodor Gábor lemond országgyűlési képviselői mandátumáról. Az SZDSZ leköszönő elnöke búcsú sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az SZDSZ nem tanult az európai parlamenti választás kudarcából, nem vonták le a következtetéseket és nem alakult ki összefogás a párton belül.

"Azt szeretném, ha a következő elnöknek meg lenne a lehetősége arra, hogy ő döntsön erről a mandátumról, ő döntse el, ki lehet a frakcióban az ő politikáját képviselő politikus, így ne kerüljön olyan helyzetbe, amilyen én, hogy a parlamenti frakció gyakorlatilag ellehetetleníti a politikát, amelyet elnökként szerettem volna végigvinni" - jelentette ki.

Fodor Gábor úgy fogalmazott: az SZDSZ-ben az elmúlt hetekben történteket felháborodottan figyelte. "Azt látom, hogy a frakcióvezető, tehát Kóka János és köre próbálja mindenféle obstrukcióval megakadályozni azt, hogy az SZDSZ különböző testületei, így az országos tanács vagy a küldöttgyűlés határozatképes legyen. Ezt én a leghatározottabban visszautasítom, és ezúton is kérek minden becsületes SZDSZ-tagot, hogy jöjjön el a küldöttgyűlésre, legyen ott, szavazzon az általa szimpatikusnak tartott elnökjelöltre."

Fodor Gábor élesebben is támadta Kóka Jánost. "Nem kívánok egy olyan frakcióban dolgozni, ahol a frakcióvezető azon munkálkodik, hogyan lehet a pártot szétverni, hogyan lehet olyan helyzetet kialakítani, amelyben a párt szinte lehetetlen helyzetbe jut és tényleg a teljes reménytelenség útjára tévedhet."

"Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára"

A leköszönő pártelnök hangsúlyozta: nem hajlandó belemenni abba, hogy a jelenlegi állapotot még hónapokig fenntartsák a párton belül. "Az SZDSZ nem juthat a kisgazda párt sorsára" - fogalmazott.

Fodor Gábor újságírói kérdésre elmondta, úgy érzi, a maga részéről mindent megtett azért, hogy az SZDSZ sikeres legyen, nincs oka szégyenkezni. Arra a kérdésre, el tudná e képzelni a jövőjét egy másik párt színeiben, azt válaszolta: még nagyon sok energia van benne, hogy továbbra is képviselje azt az értékrendet, amelyet az elmúlt 20 évben, de nem tudja, lesz-e erre módja, nincsenek tervei.

A hétvégi tisztújító küldöttgyűlés elnökjelöltjei kapcsán a politikus nem kívánt állást foglalni.

Fodor Gábor sajtótájékoztatójával majdnem egy időben Demszky Gábor főpolgármester bejelentette, hogy nem lesz ügyvivő az SZDSZ hétvégi tisztújításán. A politikus hozzátette: ő már nem szeretne beleszólni abba, hogy a párt a jövőben milyen irányvonalat képviseljen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást