eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Börtönbe kerülhet a kórházigazgató, ha többet költ

A Népszabadság az új kórházfinanszírozási rendszerről írva arról számol be, hogy műtétek átütemezésére, hosszas várakozásra kényszerülnek a betegek, mióta a kórházi vezetők pontosan tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatnak a második fél évben.

Többet, mint ami van, nem költhetnek, különben - Rácz Jenő kórházigazgató szerint - a börtönt kockáztatják. A nyíregyházi kórház elbocsátásokra készül. A főigazgató egy konferencián közölte: egy év alatt 1,25 milliárd forintot vesztett a finanszírozási szabályok változásain, ami ellen csak létszám- és szolgáltatáscsökkentéssel védekezhet. Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója a lapnak úgy nyilatkozott: a veszprémi kórház egy esetért átlag 30 ezer forinttal kap kevesebbet, mint amennyibe az a kórháznak kerül.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy csaknem százmillió forintnyi támogatást kapott a rendészeti tárcától 2006 óta a Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány. AZ IRM indoklása szerint azért, mert a Császár Józsefné által vezetett alapítvány többek között a szolgálatteljesítés közben megsérült nyugdíjas rendőrök gondozásával foglalkozik, illetve rendőrárváknak vagy szociálisan rászoruló rendőrök gyermekeinek szervez programokat. A lap ugyanakkor leírja: Császár Józsefné akkor szerzett kétes hírnevet, amikor1995-ben a Belügyminisztérium vezető személyzetiseként egy Ausztráliában zajló per vádlottja számára olyan igazolást adott ki, amely szerint az Államvédelmi Hatóságnál nem bántalmazták a foglyokat. Az ÁVH által megkínzott sok száz ember emlékét sértő iratért Császárnét nem vonta felelősségre akkori felettese, Kuncze Gábor. A Nemzedékek Biztonságáért Közalapítvány neve az Egymásért-ügyben is felbukkant. A több száz milliós adó- és vámcsalás miatt büntetőeljárásba keveredett Egymásért alapítvány 2005-2007 között 14 millió forinttal támogatta Császárné szervezetét, illetve a lányának, Császár Juditnak a tulajdonában lévő kft-t.

Az Index.hu beszámol arról, hogy a magyarországi új influenzások fele már itthon fertőződött meg, 12-ből 10-en pedig ugyanott: az ExxonMobil Váci úti irodájában. Egy dolgozó szerint a világcég nem engedi otthonról dolgozni a munkatársakat, a fertőzést olcsó tisztítószerekkel próbálják megfékezni. Az ÁNTSZ kapcsolatban van a céggel, de legfeljebb tanácsolhatja a munkatársaknak, hogy maradjanak otthon. Az internetes portálnak név nélkül nyilatkozó egyik dolgozó azt állítja: "Több munkavállaló halálfélelemben kénytelen dolgozni napok óta."

A Világgazdaság az új kórházfinanszírozási rendszerről írva arról számol be, hogy a jövő havi finanszírozással kapják meg a szakrendelők a biztosítótól a gyógyításért jogosan járó, ám az ellenőrzések miatt visszatartott díjakat. Azonban a jogtalanul, teljesítmény híján elszámolt összeget 2006-ig visszamenőleg visszavonja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ez több százmilliós tétel is lehet. A Kórházszövetség elnöke szerint a mintegy 140 ezer forintos összeg visszatartása komoly pénzügyi nehézséget okoz az inflációtól, áremelkedésektől sújtott rendelőknek. Káros szerinte az is, hogy a drágább kórházi kezeléseket kiváltó beavatkozásoktól elriasztják a járóbeteg-intézményeket.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a következő öt évben az Opero Kft. látja el a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőinek és strandjainak műszaki felügyeletét, miután három ajánlattévő közül megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást. A vállalat 600 millió forintos megtakarítást vár a kezelésében lévő tizenkét fürdő és strand műszaki felügyeletének kiszervezésétől, amelyre másfél éves előkészítés után kerül sor. A tavaly júniusban bejegyzett Opero Kft. havi nettó 116 millióért vállalta az üzemeltetést.

A portfolio.hu Soros György milliárdos befektetési guru véleményét idézi, amikor azt írja: Kína lehet a világgazdaság növekedésének motorja a válságból való kilábalás folyamatában. Kínába a válság kívülről gyűrűzött be, de képes stimulálni gazdaságát és vannak tartalékai - nyilatkozta Soros György a Bloombergnek adott interjújában. Az IMF legfrissebb prognózisai alapján a kínai gazdaság 8,5 százalékkal növekedhet az idei évben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×