Veres Jánosból is lehet uniós biztos

Infostart
2009. július 9. 11:13
Veres János volt pénzügyminiszter is esélyes arra, hogy Magyarország uniós biztosa legyen. A politikus a Magyar Televízió reggeli műsorában azt mondta: bár még a kérdés nem aktuális, minden bizonnyal valamilyen reálterületet fog kapni Magyarország.

Az Európai Bizottság magyar tagja lehet a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere. A brüsszeli testületbe minden tagország egy jelöltet delegálhat, a döntés a miniszterelnöké. Veres János a Magyar Televízió Napkelte című műsorában elmondta, már tárgyalt erről Bajnai Gordon kormányfővel.

Az hamarabb ki fog derülni, hogy az egyes országok közt milyen lesz a tárcák megosztása az Európai Bizottságban, mint a jelölt személyek neve. Erről akkor kell dönteni, ha a tárcafelosztás létrejött. Szavai szerint ami szóba jöhet Magyarország esetében, az sokkal inkább a reálterületek, mint a humán.

Veres János kérdésre válaszolva kijelentette: ha ő lenne a jelölt, elvállalná a megbízatást, ezt azonban egyelőre nem tartotta időszerű kérdésnek. Nem lesz viszont egyértelmű a jelölés. Szóba kerülhet még ugyanis Kovács László jelenlegi biztos újrázása. Az InfoRádió megkérdezte Kovács Lászlótól, vállalná-e a következő ciklust, a politikus viszont kitérő választ adott.

Szavai szerint nem attól függ egy jelölés, hogy ki szeretne biztos lenni, hanem a miniszterelnök - a jelölés pillanatban - kinek a jelölését tartja majd a legjobb megoldásnak. Ezzel mindenképp meg kell várni az ír népszavazás eredményét.

Úgy tudjuk viszont, hogy Kovács László szívesen maradna Brüsszelben, bár, mint egy brüsszeli beszélgetésen mondta, ő nem fog ezért lobbizni.

Felvetődött Szili Katalin házelnök neve is, aki már bejelentette, hogy szeptemberben lemond posztjáról. A tagországi jelölések előtt azonban előbb az Európai Bizottság elnökét kell megválasztani.

Az uniós állam- és kormányfők - bár még hivatalosan nem jelölték - de kinyilvánították, hogy egységesen azt szeretnék, ha José Manuel Barroso maradna az elnök. Most az energiákat leginkább az köti le, hogy megszervezzék a formálódó Európai Parlamentben Barrosó támogatóinak a többségét. Jelen állás szerint Barrosó szeptemberben lehet csak hivatalosan újra elnök. Utána jelöli ki a biztosait, akiket az Európai Parlament is meghallgat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást