eur:
393.85
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Menesztik a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatóját

Az Index értesülései szerint ma megszületett a politikai döntés, hogy a pénzügyminiszter felmenti tisztéből Tátrai Miklóst, a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatóját. Tátrai menesztéséről a múlt héten jelentek meg az első hírek, a tavaly januárban alakult vagyonkezelő holdingot számos támadás érte az utóbbi időben, a napokban a számviteli rend megsértésének okán nyomozás is indult ellene.

A szocialista frakció a mai egyeztetésen nem gördített akadályt az elé, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t (MNV) felügyelő pénzügyminiszter felmentse a tisztéből Tátrai Miklóst - tudta meg az Index.

Tátraival kedden délelőtt tárgyalt Bajnai Gordon kormányfő, aki ekkortól kezdve már csak arra várt, hogy a szocialista frakció is beleegyezzen a leváltásra. Már csak az a kérdés, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter mikor és milyen hatállyal hozza meg a döntést.

Tátrai a megalakulása óta vezette az ÁPV-ből, a Kincstári Vagyonigazgatóságból és a Nemzeti Földalapból gründolt vagyonkezelő holdingot, azelőtt 2002-től az államigazgatás legfelsőbb köreiben mozgott.

Medgyessy Péter kormányzásának első évében a miniszterelnöki kabinetiroda főosztályvezetője volt, majd a környezetvédelmi és a pénzügyi tárcáknál volt helyettes és szakállamtitkár, végül 2006-tól államtitkár 2007 a PM-ben végéig.

Információk szerint az utóbbi napokban a kormányfőhöz közeli körökben is sürgették Tátrai távozását, miután az MNV-t több támadás is érte. Az Index tudomása szerint az előző kormánytól és az elődjétől, Veres Jánostól örökölt MNV-vezér Oszkó Péter pénzügyminiszternek is kellemetlen örökség volt.

A menesztését, illetve lemondását az elsősorban a szocialista frakcióban ülő támogatói sem ellenezték, annak reményében, hogy így Tátrait "nem szedik szét" az MNV-nél esetleg napvilágra kerülő kínos ügyek miatt. Ilyenek ugyanis várhatóan szép számmal lesznek, illetve vannak. A vagyonkezelőt a létrejötte óta rendszeresen érték komoly bírálatok, bár ezek az utóbbi időszakban erősödtek fel jelentősen.

Légüres térbe került

Egy forrás szerint Tátrainak már akkor "eszmélnie kellett volna, hogy légüres térbe került", amikor júniusban maga a kormányfő jelentette be: vizsgálatot kér a pénzügyminisztertől a Velencei-tóhoz tervezett kaszinóvárosról és az ahhoz kapcsolódó ingatlancseréről.

Tátrai sorsát végül az pecsételte meg, hogy a múlt héten az ügyészség a számviteli rend megsértésének gyanújával az MNV 2008-as működését vizsgáló nyomozást rendelt el. A vagyonkezelő idén márciusban nyilvánosságra hozott 2008-as jelentéséből kiderül, hogy a szervezetnek a megalakulása évében nem volt vagyonleltára, vagyonmérlege, nem történt meg a szabályszerű átadás-átvétel, nem rendelkezett vagyongazdálkodási stratégiával, továbbá nem volt számlarendje.

Ezt a nyomozást Budai Gyulának, a Magosz szövetségi igazgatójának a feljelentésére rendelték el.

A vagyonkezelőt komolyan támadták a víziközművek átalakítása és állítólagosan tervezett privatizációja miatt is. Az MNV a vízügyi tárca megkérdezése nélkül készítette el javaslatát a regionális vízművek átszervezésére, amiről április elején döntött is a nemzeti vagyontanács.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×