eur:
394.33
usd:
371.39
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

A magyar boroknak hasznos lehet a klímaváltozás

A klímaváltozás kedvezhet a magyar bortermesztésnek - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója. Kozma Pált a felmelegedés magyarországi hatásairól kérdeztük annak kapcsán, hogy a spanyol borászok radikális változtatásokra kényszerülnek a a drasztikus hőmérséklet-emelkedés miatt.

Az elmúlt tíz évben jobb termést hoztak azok az évek, amelyekben az átlaghőmérséklet magasabb volt az 50 éves átlagnál - mutatott rá a borászati szakember. Hozzátette: a klímaváltozásnak a magyarországi borászat szempontjából több előnyös hatása van, mint ahány káros.

Rámutatott: mivel az ország a bortermelés és szőlőtermesztés északi határa közelében van, ezért hazánkban nem kell olyan káros hatásoktól tartani, mint például Spanyolországban.

A felmelegedés főleg a késői érésű fajtáknak kedvez, ennek ellenére nem várható, hogy a borászok megváltoztatnák a szőlők fajtaösszetételét.

A mediterrán vidékeken, például Spanyolországban azonban a borászatra igen káros lehet például az éves csapadékeloszlás megváltozása vagy a hőmérséklet növekedése.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×