A szlovák nyelvtörvényről egyeztetnek a parlamentben

InfoRádió / MTI
2009. július 8. 06:49
A szlovák nyelvtörvényről egyeztetnek ma a parlamentben az SZDSZ kezdeményezésére. Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője eredetileg a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak vezetőit hívta meg a találkozóra, de az MSZP azt javasolta, hogy a kérdésben először szakértői megbeszélés legyen, és utána egyeztessenek a politikusok.

A Fidesz várhatóan képviselteti magát a megbeszélésen, a KDNP viszont nem lesz jelen. Kóka János azért kért egyeztetést az ügyben, mert úgy véli, hogy a Szlovákiában élő magyar kisebbség számára elfogadhatatlan és diszkriminatív a szlovák parlament által múlt héten kedden elfogadott államnyelv-használati törvény módosítása.

A szeptember elsején hatályba lépő államnyelvtörvény többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbüntetést kaphat.