Wéber Attila: Az MSZP kongresszusa befagyasztotta a hatalmi harcokat

Infostart
2009. július 7. 05:55
A párt jelenlegi hatalmi viszonyait konzerválták az MSZP szombati kongresszusán, de a parlamenti frakció nem fog kettészakadni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus párhuzamot vont Bajnai Gordon miniszterelnök mostani és Németh Miklós egykori kormányfő helyzete között.

Nem történtek látványos dolgok az MSZP szombati kongresszusán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila szociológus. Kifejtette: a korábban vázolt két törekvés, a tisztújításra, illetve a stratégiaalkotásra koncentráló irány közül egyiket sem fogadta el a szocialista párt.

Negatív konszolidáció történt a kongresszuson - vélekedett Wéber Attila. A szociológus kiemelte: a tisztújítás és a menetrend kérdésében is született megállapodás, voltak döntések, de a kongresszus a szervezeti konszolidációra helyezte a hangsúlyt.

A kongresszus egy adott állapot konzerválását eredményezte a leglényegesebb momentumokban, a hatalmi harcokat novemberig biztosan befagyasztotta - hangsúlyozta.

Wéber Attila megjegyezte azt is, hogy az MSZP kongresszusán abban is megállapodtak, az előrehozott választásokról nem vitázik a párt a későbbiekben sem.

Bajnait magára hagyják

Wéber Attila úgy véli: jelenleg maradéktalan a kormány támogatása az MSZP részéről, még akkor is, ha van egy-két, a frakcióból "kilógó" képviselő. A szocialista párt mindig hozta és hozni is fogja a költségvetési törvényhez szükséges biztos hátteret - tette hozzá a szociológus, aki biztos abban, hogy a párt és a frakció nem ezen kérdés mentén fog szakadni.

Ugyanakkor úgy véli: a szocialista párt november-december környékén magára hagyja majd a Bajnai-kormányt, amely addigra személyileg is el fog válni a párttól.

Hasonló a Bajnai-kabinet helyzete a húsz évvel ezelőtti Németh Miklós vezette kormányéhoz - mondta Wéber Attila, aki azonban hozzátette: Németh Miklósnak Bajnai Gordonnal ellentétben hosszú távú politikai ambíciói voltak.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wéber Attila az MSZP-kongresszusról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Wéber Attila a kormány támogatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást