Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tárgyalni lehet a kastélyokról - eladni azokat nem

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A műemlék kastélyok fenntartásáról, üzemeltetéséről tárgyalni lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel vagy a társminisztériumokkal, de az eladásukról szó sem lehet - mondta az oktatási és kulturális miniszter az InfoRádiónak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint az állam és az uniós források nem tudják fedezni a felújításokat.

Hiller István cáfolta, hogy hozzájárult, volna a füzérradványi kastély eladásához. Az oktatási és a kulturális miniszter azt mondta: nem támogatja a tartósan állami tulajdonban lévő kastélyok eladását.

"Ezek a kastélyok a továbbiakban is tartósan állami tulajdonban lesznek. Nem adom ahhoz a beleegyezésemet, hogy kikerüljenek ebből a körből. Eladásról és privatizációról nincs és nem is lehet szó" - mondta az InfoRádiónak.

A tárcavezető hozzátette: a kastélyok eladásáról nem, viszont a fenntartásukról, üzemeltetésükről lehet tárgyalni a Nemzeti Vagyonkezelővel, a társminisztériumokkal vagy nem állami szervezetekkel.

Mezős Tamás, a Nemzeti és Kulturális Örökségvédelmi hivatal elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy az örökségvédelmi törvényértelmében nincs lehetőség eladni a kastélyokat.

"Füzérradványon az 1930-as években már a család is átalakította a kastélyt, és az szállodaként működött. Az akkori beavatkozás a történeti struktúrát nem zilálta szét, az átalakítás magas színvonalú volt. Azt gondolom, ha ennek szellemében folyna a szállodává alakítás, akkor minden különösebb gond nélkül, a műemléki jelleg megtartásával lehetne szállodaként használható az épület" - vélekedett.

Mezős Tamás kiemelte, hogy az uniós források a legjobb esetben is csak az épületek felújításának egy huszadát képesek fedezni, és ha nem érkezik az országba tőke, a szükséges forrásokat az állam nem tudja biztosítani.