Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszüntették az UD Zrt. elleni egyik nyomozást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bűncselekmény hiányában megszüntette az adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt folytatott nyomozást a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az UD Zrt. ügyében - hangzott el a közszolgálati televízió Híradójában.

A vámosok adócsalás és számlafegyelem megsértése miatt vizsgálódtak. Az UD Zrt. ügyében a rendőrség is nyomoz, a Híradó úgy tudja, ők sem találtak semmi törvényelleneset.

Egy hete a Népszabadság is arról számolt be, hogy néhány héten, maximum egy hónapon belül lezárná a rendőrség az UD Vagyonvédelmi Zrt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal 2008. szeptember 10-i feljelentése alapján elrendelt nyomozást.

Az UD Zrt. neve az úgynevezett adatgyűjtési ügy miatt vált ismertté. Ezzel kapcsolatban a rendőrség és az ügyészség is nyomozást folytat; a több szálon futó nyomozások során eddig egyedül az ügyészség gyanúsított meg egy embert, Szilvásy György volt titokminisztert. Szilvásyt hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsították meg.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben került nyilvánosságra, miután az NNI szeptember 10-én a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ügy azután került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.

Krajnyák Péter, az NNI igazgatóhelyettese még március közepén azt mondta az MTI-nek, hogy hét ügyben találtak olyan bizonyítékokat, amelyek valamilyen bűncselekmény gyanúját keltették, de ezek döntően nem a rendőrség, hanem az ügyészség és a vám- és pénzügyőrség hatáskörébe tartoznak. Többrendbeli befolyással üzérkedés, személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés, valamint szerzői jog megsértése, haditechnikai termékkel való visszaélés gyanúja merült fel - mondta akkor Krajnyák.

A rendőrség a nem a hatáskörébe tartozó ügyekben eljárást kezdeményezett az illetékes nyomozóhatóságoknál, az érintettek személye miatt jellemzően az ügyészségnél, illetve adócsalás miatt a vám- és pénzügyőrségnél. Ez utóbbi nyomozást szüntette meg a Híradó értesülése szerint a VPOP.