eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Oszkó: nem rontható a pénzügyi egyensúly - a nap legfontosabb hírei

A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi költségvetési és pénzügyi politikával elkerülhető, hogy az ország újabb válságba kerüljön, ezért sem rontható rövid távon az egyensúly a növekedés érdekében.

Oszkó Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti rendezvényén elmondta: a tavaly szeptemberben benyújtott idei költségvetéshez képest ezer milliárd forinttal kell csökkenteni a kiadásokat a GDP 6,7 százalékos visszaesése, illetve a kieső 900 milliárd forint összegű adóbevétel miatt. Megismételte: a GDP-arányos adócentralizáció jelenleg csaknem 40 százalék, de a jövőre bevezetendő adóváltoztatások továbbvitelével ez 2011-2012-re 33-34 százalékra csökkenhet, ami már azonos a cseh, illetve a lengyel mutatóval. Parragh László, a kamara elnöke olyan változást sürgetett a gazdaságpolitikában, amely a vállalkozások terheinek jelentős csökkentését hozza magával.

Csökkentené a törlesztő részleteket az MSZP

A devizahitelek törlesztő részletének csökkentésére szólítja fel a bankokat az MSZP. Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: a lakosság visszajelzései alapján a forint erősödése ellenére a devizahitelek után fizetendő részletek nem, vagy nem jelentős mértékben mérséklődnek. Emlékeztetett arra, hogy amikor jelentősen gyengült a forint, a pénzintézetek azonnal ráterhelték az ügyfelekre az összes veszteséget. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: forint erősödése már látszik a törlesztő részletekben, de a nemzetközi bankközi devizapiacon még nem csökkentek olyan mértékben a forráshoz jutás költségei, ami érdemben éreztethetné hatását.

A PSZÁF saját forrásból vizsgál

Írásbeli kérdést intéz a Fidesz a pénzügyminiszterhez a magyarországi pénzintézetek átvilágításának ügyében. Ágh Péter, az ellenzéki párt képviselője elmondta: lapértesülések szerint Magyarországnak négymilliárd forintból kell átvilágítania a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretéből részesülő magyar bankokat és külföldi leányvállalataikat. Hangsúlyozta: a Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy az IMF-fel kötött szerződés újabb költségeket ró az adófizetőkre. Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy elérheti a négymilliárd forintot annak a vizsgálatnak az összköltsége, amelyre a magyar kormány vállalt kötelezettséget a felvett hitelekkel összefüggésben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte: kizárólag saját forrásait, vagyis a felügyelt intézmények befizetéseit használja fel az általa végzett vizsgálatok során.

Csökken az üzemanyagok ára

Bruttó 7-7 forinttal csökkenti szerdán a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára ismét 300 forint alá, 296 forintra csökken, de a drágább kutakon a jövőben is találkozhatnak az autósok 300 forint feletti árral. Takács Szabolcs hozzátette: a gázolajért átlagosan 276 forintot kell majd fizetni.

Nem váltják le a BKV vezérigazgatóját

Nem váltják le Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját. Ezt a közlekedési társaság közölte, miután a cégvezető egyeztetett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel. A tájékoztatás szerint Hagyó Miklós a találkozón megerősítette, hogy szakmailag elégedett a vezérigazgatóval, aki továbbra is a bizalmát élvezi. A cég közleménye a korábbi sajtóértesülésekre utalva úgy fogalmaz: bizonyos fővárosi politikusi körök vélhetően ellentétet akartak szítani a két vezető között, és ebben a média is közreműködött. Pénteken a távirati iroda számolt be arról, hogy hamarosan leválthatják Kocsis Istvánt, mert megrendült iránta a városvezetés jelentős részének bizalma.

Veszélyben a vidrapark

Veszélybe került az ország egyetlen magánkézben, a Somogy Természetvédelmi Szervezet tulajdonában lévő vidrapark működése. Tömösváry Tibor elnök hangsúlyozta: az egy hónappal ezelőtti vihar leszakította a parkhoz vezető villanyhálózatot, és a természetvédők önerőből nem tudják vállalni a helyreállítás 20 millió forintos költségét. A szakember emlékeztetett arra: a vidraparkot árammal ellátó vezetéket négy kilométer hosszan tépte le a vihar. Hozzátette: az áramszolgáltató arra hivatkozva nem végzi el a helyreállítást, hogy magánterületről van szó. A Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke úgy fogalmazott: ha nem találnak megoldást, akkor több mint egy évtized munkája megy veszendőbe.

Keretmegállapodás a hadászati atomfegyverek csökkentéséről

Moszkvában aláírta a hadászati atomfegyverek csökkentéséről szóló keretmegállapodást az amerikai és az orosz elnök. Az év végén lejáró START-I szerződést felváltó új egyezmény értelmében a két ország nukleáris tölteteinek számát hét éven belül 1500-1675 darabra, míg hordozóeszközeikét 500-1100 darabra csökkentik. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev megállapodást írt alá arról is, hogy Moszkva engedélyezi az Afganisztánba szánt amerikai fegyverszállítmányok orosz területen keresztüli szállítását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×