Oszkó: nem rontható a pénzügyi egyensúly - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. július 6. 21:07
A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi költségvetési és pénzügyi politikával elkerülhető, hogy az ország újabb válságba kerüljön, ezért sem rontható rövid távon az egyensúly a növekedés érdekében.

Oszkó Péter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara budapesti rendezvényén elmondta: a tavaly szeptemberben benyújtott idei költségvetéshez képest ezer milliárd forinttal kell csökkenteni a kiadásokat a GDP 6,7 százalékos visszaesése, illetve a kieső 900 milliárd forint összegű adóbevétel miatt. Megismételte: a GDP-arányos adócentralizáció jelenleg csaknem 40 százalék, de a jövőre bevezetendő adóváltoztatások továbbvitelével ez 2011-2012-re 33-34 százalékra csökkenhet, ami már azonos a cseh, illetve a lengyel mutatóval. Parragh László, a kamara elnöke olyan változást sürgetett a gazdaságpolitikában, amely a vállalkozások terheinek jelentős csökkentését hozza magával.

Csökkentené a törlesztő részleteket az MSZP

A devizahitelek törlesztő részletének csökkentésére szólítja fel a bankokat az MSZP. Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: a lakosság visszajelzései alapján a forint erősödése ellenére a devizahitelek után fizetendő részletek nem, vagy nem jelentős mértékben mérséklődnek. Emlékeztetett arra, hogy amikor jelentősen gyengült a forint, a pénzintézetek azonnal ráterhelték az ügyfelekre az összes veszteséget. Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója azt mondta: forint erősödése már látszik a törlesztő részletekben, de a nemzetközi bankközi devizapiacon még nem csökkentek olyan mértékben a forráshoz jutás költségei, ami érdemben éreztethetné hatását.

A PSZÁF saját forrásból vizsgál

Írásbeli kérdést intéz a Fidesz a pénzügyminiszterhez a magyarországi pénzintézetek átvilágításának ügyében. Ágh Péter, az ellenzéki párt képviselője elmondta: lapértesülések szerint Magyarországnak négymilliárd forintból kell átvilágítania a Nemzetközi Valutaalap hitelkeretéből részesülő magyar bankokat és külföldi leányvállalataikat. Hangsúlyozta: a Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy az IMF-fel kötött szerződés újabb költségeket ró az adófizetőkre. Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy elérheti a négymilliárd forintot annak a vizsgálatnak az összköltsége, amelyre a magyar kormány vállalt kötelezettséget a felvett hitelekkel összefüggésben. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte: kizárólag saját forrásait, vagyis a felügyelt intézmények befizetéseit használja fel az általa végzett vizsgálatok során.

Csökken az üzemanyagok ára

Bruttó 7-7 forinttal csökkenti szerdán a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára ismét 300 forint alá, 296 forintra csökken, de a drágább kutakon a jövőben is találkozhatnak az autósok 300 forint feletti árral. Takács Szabolcs hozzátette: a gázolajért átlagosan 276 forintot kell majd fizetni.

Nem váltják le a BKV vezérigazgatóját

Nem váltják le Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját. Ezt a közlekedési társaság közölte, miután a cégvezető egyeztetett Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessel. A tájékoztatás szerint Hagyó Miklós a találkozón megerősítette, hogy szakmailag elégedett a vezérigazgatóval, aki továbbra is a bizalmát élvezi. A cég közleménye a korábbi sajtóértesülésekre utalva úgy fogalmaz: bizonyos fővárosi politikusi körök vélhetően ellentétet akartak szítani a két vezető között, és ebben a média is közreműködött. Pénteken a távirati iroda számolt be arról, hogy hamarosan leválthatják Kocsis Istvánt, mert megrendült iránta a városvezetés jelentős részének bizalma.

Veszélyben a vidrapark

Veszélybe került az ország egyetlen magánkézben, a Somogy Természetvédelmi Szervezet tulajdonában lévő vidrapark működése. Tömösváry Tibor elnök hangsúlyozta: az egy hónappal ezelőtti vihar leszakította a parkhoz vezető villanyhálózatot, és a természetvédők önerőből nem tudják vállalni a helyreállítás 20 millió forintos költségét. A szakember emlékeztetett arra: a vidraparkot árammal ellátó vezetéket négy kilométer hosszan tépte le a vihar. Hozzátette: az áramszolgáltató arra hivatkozva nem végzi el a helyreállítást, hogy magánterületről van szó. A Somogy Természetvédelmi Szervezet elnöke úgy fogalmazott: ha nem találnak megoldást, akkor több mint egy évtized munkája megy veszendőbe.

Keretmegállapodás a hadászati atomfegyverek csökkentéséről

Moszkvában aláírta a hadászati atomfegyverek csökkentéséről szóló keretmegállapodást az amerikai és az orosz elnök. Az év végén lejáró START-I szerződést felváltó új egyezmény értelmében a két ország nukleáris tölteteinek számát hét éven belül 1500-1675 darabra, míg hordozóeszközeikét 500-1100 darabra csökkentik. Barack Obama és Dmitrij Medvegyev megállapodást írt alá arról is, hogy Moszkva engedélyezi az Afganisztánba szánt amerikai fegyverszállítmányok orosz területen keresztüli szállítását.