eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Katona Béla válthatja Szili Katalint az Országgyűlés élén

Szeptemberben elején dönthet az MSZP-frakció Szili Katalin házelnök utódjáról, a legesélyesebb jelölt Katona Béla frakcióvezető-helyettes, aki korábban azt jelezte, hogy 2010-ben nyugdíjba vonul - tudta meg az MTI hétfőn szocialista forrásból.

Az MTI információ szerint még nincs hivatalos előterjesztés, de Katona Béla neve már a pécsi polgármester-választás idején is felmerült, mint aki Szili Katalin lehetséges utóda lehet, ha a házelnököt polgármesterré választják.

A jelenlegi frakcióvezető-helyettes mellett szólhat az, hogy az MSZP-frakció egyik legtekintélyesebb tagja, aki 1990 óta részt vesz az Országgyűlés munkájában.

Politikai karrierjének méltó befejezése lehetne az Országgyűlés elnöki tisztsége, hiszen Katona Béla már korábban jelezte, a következő ciklusban nem kíván képviselő lenni, nyugdíjba vonul.

Az 1944-ben született gépészmérnök, közgazdász végzettségű politikus 1988 májusától az MSZMP Központi Bizottsága tagja, majd az MSZP egyik alapító tagja és első budapesti elnöke, 1996 és 1998 között pedig az MSZP alelnöke volt. 1998-ban ő volt a párt főpolgármester-jelöltje, a jelöltségtől később visszalépett.

Katona Béla a Horn-kormány ideje alatt, 1994 és 1995 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányította tárca nélküli miniszterként, de lemondott, mert nem értett egyet a Bokros-csomaggal.

1998 óta frakcióvezető-helyettese az MSZP-nek, azóta négy frakcióvezetővel, Kovács Lászlóval, Nagy Sándorral, Lendvai Ildikóval és Mesterházy Attilával is együtt dolgozott.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke az MSZP szombati, zárt ajtók mögött tartott kongresszusán jelentette be, hogy szeptemberben lemond posztjáról. A politikus később újságíróknak azt mondta, a baloldal újjáépítése érdekében köszön el a szeptember 14-ei, első parlamenti ülésnapon, nem vállal tagságot az MSZP országos választási bizottságában, és "nem sarzsival, hanem baloldali politikusként" akar tenni a baloldal újjáépítésérét.

Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, azt közölte: nem vállal semmilyen posztot, nem posztban gondolkozik.

Nem ez lesz az egyetlen változás szeptemberben az Országgyűlés vezetésében, hiszen az európai parlamenti képviselővé választott Áder Jánost az alelnöki poszton Pelczné Gáll Ildikó váltja.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×