eur:
393.56
usd:
368.24
bux:
66117.87
2024. április 24. szerda György

Hiller új felsőoktatási finanszírozási rendszert javasol

Új, a minőséget még inkább középpontba állító felsőoktatási finanszírozási rendszert javasol az oktatási tárca vezetője; Hiller István a részletekről ősszel kíván tárgyalni a Felsőoktatási Kerekasztallal és a Magyar Rektori Konferenciával.

Az oktatási miniszter elmondta: a miniszterelnökkel és pénzügyminiszterrel az elmúlt hetekben több alkalommal egyeztetett a felsőoktatás minőségelvű finanszírozásának továbbfejlesztéséről.

A magyar felsőoktatás azon intézményeit - tudományterülettől függetlenül -, amelyek a kutatás-fejlesztés, a tudományos továbbképzés, a doktori iskolák működtetésében kiemelkedőek, meghatározóak és versenyképesek, kiemelten finanszíroznák - mondta. Ez a metódus a ma is létező kutatási normatívára épülne, amelyet jelentősen megerősítenének.

Az érintett intézmények száma várhatóan tíz alatt, de mindenképpen öt fölött lenne. Az új rendszer fővárosi és vidéki intézményeket egyaránt érinthetne.

Hiller István nem árult el pontos összeget a költségvetési tárgyalásokra hivatkozva. Az új finanszírozási rend a 2010-2011-es tanévtől léphetne életbe a szakmai és társadalmi viták után - jelezte.

A tárca vezetője azt mondta, meggyőződése, hogy a felsőoktatásban a minőség az elsődleges. Ahol minőségi kutatói-innovációs tevékenység, és tudományos utánpótlás nevelés folyik, ott érdemes ezt megerősíteni.

A színvonal megerősítése minőség-centrikus fejlesztést és nem másoktól való elvonást jelent - mondta Hiller István arra kérdésre, hogy nem nő-e a feszültség a nagyobb illetve kisebb intézmények között. Hozzátette: lehet látni, hogy vannak olyan intézmények, amelyek az elmúlt években nyertesei voltak a minőségalapú oktatási finanszírozásnak, és vannak olyanok, amelyek kevésbé tudták ezt érvényesíteni.

Ezt vállalni kell - közölte a tárca vezetője, hozzátéve: ez nem feszültség, hanem világos elv és annak következménye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×