eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma

Bajnai és Oszkó a tárcavezetőkkel egyeztet a büdzséről

Hétfőn és kedden osztja ki Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter a minisztereknek a 2010-es költségvetés előkészítésével kapcsolatos feladatokat - tudta meg az MTI több forrásból. A kormányfő egyenként egyeztet a tárcavezetők többségével.

Megkezdte a jövő évi költségvetés előkészítését a kormány: Bajnai Gordon és Oszkó Péter hétfőn és kedden egyenként egyeztet a tárcavezetők többségével. A miniszterek egyelőre a 2010-es kereteket ismerhetik meg, amelyek között meg kell tervezniük saját tárcáik büdzséjét.

A kétnapos feladatkiosztás után kezdik a tárcák a költségvetési fejezetek előkészítését, amelyről majd újabb egyeztetések lesznek. A kormány augusztusban tárgyal hivatalos ülésen a 2010-es büdzsé tervezetéről.

Az MTI információi szerint a tárcák jövőre az ideinél is kevesebbet költhetnek. A kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásban vállalta, hogy jövőre 3,8 százalékos lesz a hiány, a kabinet 2010-re még mindig gazdasági recesszióval, 0,9 százalékos visszaeséssel számol.

A kormányfő a múlt szerdán már közölte a kormánytagokkal a költségvetés előkészítésének menetrendjét és a kereteit - értesült az MTI.
Bajnai Gordon miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán a költségvetéssel kapcsolatban kijelentette: kemény, szigorú, felelős költségvetést kell készíteni még novemberben, mert jövőre választás lesz ugyan, de most válság van, és a büdzsének a válságra kell választ adnia, nem a választásra. "Kompromisszumkész leszek, de megalkuvó nem" - hangoztatta.

A kormányfő szerint mindannak, amit az elmúlt hetekben-hónapokban tettek, csak akkor van értelme, ha kőbe vésik, ha belefoglalják a 2010-es költségvetésbe. "Mondok egy számot, itt máris kőbe lehet vésni: 3,8 százalék. Ennyi lehet jövőre a hiány. Ennyi, egy fillérrel sem több" - hangsúlyozta.

A miniszterelnöki beszéd szerkesztett változatában nem szerepel, de az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon további kőbe vésendő számként említette, hogy jövőre 120 milliárd forintot kell megtakarítani az önkormányzatok működésén, úgy, hogy azok esetenként a mainál kevesebb, de jobb minőségű szolgáltatást nyújtsanak az embereknek.

A távirati iroda értesülései szerint a kormányfő beszélt arról is, hogy a távolsági közlekedés, a MÁV oldalán 40 milliárd forintos költségcsökkentést kell elérni 2010-ben. Hozzátette: ma minden adófizetőnek, csecsemőtől az aggastyánig évi húszezer forintjába kerül a MÁV fenntartása, anélkül, hogy jegyet váltott volna rá, miközben annak működésével senki nem elégedett az országban.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×