eur:
394.36
usd:
369.21
bux:
65547.56
2024. április 23. kedd Béla

A csótányok is elhízhatnak a rossz étrendtől

A csótányok sok szempontból ügyesebbek az embernél, ám az egészségtelen étrendtől ezek a kártevők is elhízhatnak, sőt szaporodási hajlandóságuk is romlik - közölte a hét végén a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com).

Patricia Moore, az Exeteri Egyetem munkatársa évtizedes kutatási programja részeként azt tanulmányozta, hogyan változnak a nőstény csótányok párzási szokásai étrendjüktől, különösen fiatalkori étkezésüktől függően.

"Korábban is tudtuk, hogy felnőttként ételeik befolyásolják szaporodási döntéseiket. Azt azonban most vizsgáltuk először, hogy a fiatalon elfogyasztott étel miként módosítja döntéseiket" - mondta Moore.

A két csoportba osztott csótánylánykák egyik fele kiegyensúlyozott diétán élt fehérjében gazdag hallal és értékes szénhidrátokkal, míg a másik csapatot kizárólag halételen, kiegyensúlyozatlan étrenden nevelték fel, ám valamennyi rovarlány annyit evett, amennyit csak akart.

Utolsó vedlésüket követően, amikor felnőtté váltak, megcserélték az étrendet a rovarcsapatok felénél: a gyenge táplálék helyett kiegyensúlyozottat kaptak és fordítva. Tizennyolc nappal később véget ért a kísérlet etetéses része: néhány állatot felboncoltak, a többi csótány szaporodhatott, élhetett tovább.

A vizsgálatból kiderült, hogy a csótányok átlagos élettartama nem változott az étrendtől függően, ám a szegényes eledelen élő rovarok kövérebbek voltak, és felnőtt csótánynővé érésük lassabb volt. Moore úgy véli, a rossz étrenden tartott csótányok többlet zsírt halmoztak fel fejlődésük rovására, felkészülve arra, hogy még rosszabb körülmények is jöhetnek.

A rovarok egész életében tapasztaltak a kutatók eltéréseket, amelyek a gyenge étrend miatt alakultak ki, még akkor is, ha időközben kiegyensúlyozottabbra cserélték táplálékukat. A szegényes étrenden élő nőstények kisebb hajlandóságot mutattak a párosodásra, valamint az utódok születésének valószínűsége is kisebb volt. Válogatósabbak is lettek, hosszabb időbe telt, mire eldöntötték, akarják-e a potenciális partnert.

A csótányok fiatalkori táplálásának későbbi következményeit vizsgáló tanulmányt a kutatók a brit tudományos akadémia Proceedings of the Royal Society című kiadványában tették közzé.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×