eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Lendvai Ildikónak legalább 1 700 000 érve van az előrehozott választás ellen

Az MSZP kitart a Bajnai kormány és a válságkezelés mellett, az előrehozott választás pedig végleg lekerült a napirendről - jelentette be a szocialista párt elnöke azután, hogy az MSZP kongresszusa szombaton meghatározta a következő időszak politikai irányát. A miniszterelnök szerint a kormány nem készít választási költségvetést, az erről szóló törvényt viszont már novemberben elfogadhatja az Országgyűlés. Utána tisztújítást tart az MSZP.

 Több mint nyolc órán keresztül tanácskoztak szombaton a szocialista küldöttek a Vasúttörténeti Parkban lévő úgynevezett mozdonyfordítóban. A maratoni kongresszuson elfogadott határozat szerint az MSZP nem lép ki a kormány mögül. Mindezt Lendvai Ildikó, a szocialista párt elnöke jelentette be a kongresszus után:

"A kongresszus megerősítette, és véglegessé tette a választásokig most már újranyithatóvá nem téve a kormány válságkezelő programjának támogatását. Senki hallani sem akar többé az előrehozott választással való kacérkodásról, mert az ártana az országnak. Legalább 1 700 000 érvünk van az előrehozott választás ellen." - mondta.

Lendvai Ildikó szerint ugyanis ennyi devizahiteles van az országban, aki a kormány tevékenységének köszönhetően nyugodtan ébredhet fel minden nap. Lendvai Ildikó hozzátette, az előrehozott választás nem vetődött fel a kongresszuson, és bizalmi szavazást sem kezdeményezett senki.

Az MSZP kialakítana egy baloldali minimumot, aminek érdekében több konkrét intézkedésről is döntöttek. Kezdeményezi például a párt egy olyan banki magatartáskódex összeállítását, amely egyértelművé tenné a hitelszerződések módosításának és az előtörlesztésnek a szabályait.

Emellett 100 romatelepet is felszámolna a szocialista párt, tovább korlátoznák az uzsorakamat kiszabásának lehetőségét, az úgynevezett településőrségek megszervezésével minden településre rendőrt szeretnének a szocialisták, és a kongresszus érvényesítené az állami cégek vezetésében hozott fizetéscsökkentéseket az önkormányzati tulajdonú vállalatok menedzsmentjében is.

Az MSZP elnöke szerint a kongresszuson személyi kérdésekről nem volt szó. Megalakult viszont a párt országos választási bizottsága, amelyet ki is bővítene a pártvezetés. A konkrét személyekről majd a párt választmányának kell döntenie, de a távirati iroda úgy tudja, a jelenlegi pártvezetők mellett be akarják venni a bizottságba Botka László szegedi polgármestert, Burány Sándor budapesti MSZP elnököt, Ficsor Ádám titokminisztert, Molnár Csaba kancelláriaminisztert és Boldvai László országgyűlési képviselőt.

"November végétől, tehát a költségvetés elfogadásától kezdve az országos választási bizottság azon tagjai, akik különösen nagy szervezési, napi, operatív feladatot vállalnak, amennyiben kormánytagok, jöjjenek ki a kormányból, és legyenek főhivatású politikusok ebben az időszakban" - mondta Lendvai Ildikó.

Lendvai Ildikó nem árulta el, hogy kikre gondolt. A távirati iroda úgy tudja, a miniszterelnök a kongresszusi beszédében azt mondta, három számot kőbe lehet vésni. Bajnai Gordon nem enged a költségvetés 3,8 százalékosra tervezett hiányából, a 120 milliárd forintos önkormányzati, és a 40 milliárdos MÁV megtakarításból. A kormányfő állítólag utalt Horn Gyula kormányára, amely annak idején szintén képes volt szembenézni egy válsággal.

"Felelősségből 2-0 a baloldalnak" - mondta Bajnai Gordon. A miniszterelnök szerint választani kell, hogy a munka, vagy a vagyon adózzon. Õ a vagyonadót választotta, ez a döntés pedig emberek 90 százalékának kedvez. A kormányfő beszélt a Magyar Gárdát feloszlató bírósági ítéletről is, amely szerinte nem elég, a szélsőségeket ugyanis politikai-közéleti karanténba kell zárni.

Az elfogadott határozat szerint az MSZP a költségvetés november végére tervezett elfogadása után tisztújítást tart, ami csak az elnökséget érinti majd, az országos választási bizottságot, és a többi szervezetet nem. Ezen a kongresszuson fogadhatja majd el a szocialista párt az addigra elkészülő választási programot és dönthet a miniszterelnök-jelölt személyéről. Lendvai Ildikó azt mondta, ő addig lesz pártelnök, amíg ez a kettő nincs meg.

A kongresszuson jelentette be az Országgyűlés elnöke, hogy a szeptember 14-i első parlamenti napon lemond tisztségéről. Szili Katalin később újságíróknak azt mondta, a továbbiakban tisztség nélkül szeretne dolgozni a magyar baloldal megújításáért. Nem vállal miniszterelnök-jelölti pozíciót, és nem lesz tagja a párt irányítására létrehozott országos választási bizottságnak sem. A házelnöki posztra a szocialista frakciónak kell új embert jelölnie.

Az MSZP zárt ajtók mögött tanácskozott, és a rendezvény alatt semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak az utcán várakozó újságírók. A sajtóosztály azonban a miniszterelnök, a pártelnök, és a parlamenti frakcióvezető felszólalásának összevágott verzióját időközben feltette az internetre, így a stábok ezekből dolgozhattak.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×