Hétfőn Budapesten tárgyal a szerb kormányfő

InfoRádió / MTI
2009. július 5. 11:59
Elsősorban a határok jobb átjárhatóságáról, a vízumliberalizációról, a határokon átnyúló fejlesztésekről, és energetikai kérdésekről tárgyal egymással Bajnai Gordon magyar és Mirko Cvetkovics szerb miniszterelnök hétfőn Budapesten.

A szerb kormányfő - Bajnai Gordon meghívására - egynapos munkalátogatásra érkezik Magyarországra. A delegáció tagjai a mezőgazdasági, a kereskedelmi, és az energiaügyi miniszter is.

Az MTI úgy tudja, Magyarország már az ősszel szeretné kiírni a pályázatokat a határokon átnyúló fejlesztésekre, így a megbeszéléseknek ez lesz az egyik fő témája.

Tárgyalnak a magyar-szerb határ jobb átjárhatóságról is. Ennek érdekében újra megnyílhatna a régi röszkei határátkelő - amit az új átadásakor bezártak - és meg lehetne hosszabbítani a kishatárátkelők nyitva tartását.

Az MTI információi szerint a megbeszéléseken szó lesz a vajdasági magyarokat érintő problémákról. A magyarellenes incidensek kapcsán a magyar-szerb kisebbségi vegyes bizottság májusi, belgrádi ülésén magyar oldalról elhangzott az az igény, hogy a szerb hatóságok határozottan lépjenek fel ezekben az ügyekben.

Téma lehet az is, hogy a szerb parlament elé kerül a nemzeti tanácsokról szóló törvény. A delegáció tagja a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Várhatóan a megbeszéléseken egyeztetnek energetikai kérdésekről is, többek közt a gázbiztonságról, illetve az energiahálózatok összekapcsolásáról.

Mirko Cvetkovics szerb miniszterelnök hétfőn találkozik Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, és a magyar kormányfővel együtt részt vesz egy üzleti fórumon is.