Hét szakpolitikai terület szerepel Retkes Attila SZDSZ-elnökjelölti programjában

InfoRádió / MTI
2009. július 5. 11:24
A nemzetpolitika, a vidékpolitika, a gazdaságpolitika, a szociálpolitika, a várospolitika, az önkormányzatiság és a fenntartható fejlődés problémakörével foglalkozik SZDSZ elnökjelölti programjában Retkes Attila.

A budapesti és több megyei szervezet, valamint számos helyi csoport által is támogatott elnökaspiráns az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a nemzetpolitika kapcsán annak tudatosítására törekszik, hogy a szabadelvűség és a hazaszeretet nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő fogalmak, illetve hogy a haza és a haladás eszméje napjainkban aktuálisabb mint valaha.

Az SZDSZ által régóta elhanyagolt vidékpolitika terén az elnökjelölt 180 fokos fordulatot tervez. Ennek során kiemelten számít a helyi problémákat és a megoldásra váró vidékfejlesztési feladatokat jól ismerő vidéki szervezetek, valamint a megyei elnökök fórumának javaslataira. A gazdaságpolitikában a neoliberalizmus helyett az igazságos és méltányos verseny következetes képviselete, a kis- és középvállalkozások támogatása és az EU-források hatékonyabb kiaknázása a célja.

A szociálpolitikában Solt Ottília és a Szegényeket Támogató Alap hagyományaihoz térne vissza. Ezeket ugyanis nem felülírni kell, hanem a mai körülményekhez igazodó tartalommal kell megtölteni, különösen az olyan területeken, mint a szegénységpolitika, a foglalkoztatás vagy a városrehabilitáció.

Retkes Attila rámutatott, hogy minden problémájával együtt az önkormányzatiság a rendszerváltás fontos vívmánya. Ezért fontos, hogy az SZDSZ továbbra is sokszínű, illetve a demokratikus helyi közélet, az önkormányzatiság és az autonómia pártja legyen - szögezte le. Az elnökjelölt a korszerű szabadelvű várospolitikában a kulturális értékteremtés, az urbanisztika, a közösségi közlekedés és az infrastruktúra-fejlesztés jelentőségét emelte ki.

Retkes Attila a fenntartható fejlődés eszméjének jegyében folytatni kívánja a Fodor Gábor környezetvédelmi minisztersége idején elindított, majd később megakadt ökopolitikát. Alapvető társadalmi szemléletváltásra van szükség, hogy a környezettudatosság minél szélesebb körben váljon elfogadottá - hangsúlyozta az SZDSZ elnökjelöltje.