eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Jól járnak a honatyák a képviselői költségtérítés megszüntetésével

Akár több százezer forinttal is nagyobb összeg maradhat az országgyűlési képviselők zsebében a gazdasági válság és a kormányzati megszorítások idején. A Népszava számításai szerint csaknem 70 országgyűlési képviselő a dupláját, míg az "átlagos" törvényhozók a másfélszeresét vihetik haza a jelenlegi költségtérítésüknél a hétfőn elfogadott törvény alapján. Korábban az előterjesztő, a szocialista Göndör István azt állította, hogy a módosított jogszabály miatt kevesebb lesz a képviselők pénze.

Jövőre megszűnik a képviselői költségtérítés: a képviselők javadalmukból, azaz a bevételükből csak számlával igazolt költségeiket vonhatják le. A képviselői javadalom a személyi jövedelemadó szabályai szerint adózik a hétfőn elfogadott kétharmados többséget igénylő törvénymódosítás szerint. Az Országgyűlés az alkotmánymódosítást 340 igen vokssal, 18 nem és két tartózkodás mellett szavazta meg hétfőn, a képviselői juttatásokról szóló törvényt pedig 341 igen, 19 nem és 1 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Első látásra, illetve az előterjesztő szocialista Göndör István nyilatkozatai alapján úgy tűnt, megszűnik a kiskapu a politikusok számára az adózatlan jövedelmeik tekintetében. A jogszabály elfogadása előtt a politikus arra a kérdésre, hogy csökkenni fog-e a képviselők jövedelme, határozott igennel válaszolt. Hogy mennyivel, azt nem merte megbecsülni, "mert ezt egyénileg döntheti el mindenki. Inkább úgy fogalmazok: ahhoz, hogy egy képviselő a mai nettó jövedelempozícióját megőrizze, számlákat kell gyűjtenie" - mondta.

A kevesebb több?

A Népszava aztán osztott-szorzott, majd kiderült: a gazdasági válság idején a képviselők százezrekkel többet vihetnek haza, mint a jogszabály elfogadása előtt. A 2010. január 1-jétől járó bújtatott emelés legtöbbet Szili Katalin házelnöknek hoz. Õ ma 1,507 millió forint tiszteletdíjat kap és 301 470 forint - nem adóköteles - költségtérítést. Az új számítási módszer alapján ez utóbbi összeg 1,808 millió forintra emelkedik, amiből ha a házelnök egyetlen számlát sem tud bemutatni az APEH-nek, a jövő évi adótörvények szerint 32 százalék szja-t, valamint 15,5 százalék tb-járulékot kell fizetnie.

Az Országgyűlésben a lap számításai szerint ma mintegy 70 olyan képviselő van, akinek - mivel tisztséget visel - pótdíja több mint a duplája az alapdíjnak, ezért attól függően, hogy milyen messze lakik a fővárostól, benzinpénze megduplázódik.

Az MSZP és a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének, illetve az SZDSZ frakcióvezető-helyettesének jelenleg bruttó 266.685 forint a költségtérítése, választókerületi pótléka. Jövőre Mesterházy Attila és Navracsics Tibor ehelyett 862.668 forintot, Gusztos Péter pedig 657.436 forintot tehet zsebre.

Nem megoldás

Seres Mária, aki népszavazást kezdeményezett a képviselői költségtérítésről, az InfoRádiónak továbbra is azt mondta: nem vált okafogyottá a referendum. "A népszavazásra javasolt kérdés nagyon egyértelmű: arról van szó, hogy csak bizonylattal elszámolt költségek után járjon kifizetés a képviselő hölgyeknek és uraknak. Ezt Göndör István javaslata nem oldja meg."

Seres Mária szerint még mindig átláthatatlan és korrupt a képviselők elszámolási rendszere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×