Székely: Nem az üzemeltető kiléte, a betegek a fontosak

Infostart
2009. július 2. 20:13
Nem az a fontos, ki működteti tovább a korábban a HospInvest által üzemeltetett kórházakat, hanem az, hogy az új cégnek legyen ideje átvenni a feladatokat, és a változásnak ne a betegek igyák meg a levét - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A HospInvesttel szerződést bontott, vagy a kontraktus felbontására készülő önkormányzatok úgy érzik, hogy a cég nem képes biztosítani a megfelelő betegellátást - mondta az egészségügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Székely Tamás hozzátette: a kérdésben egyeztetett a Heves megyei közgyűlés elnökével és több polgármesterrel is.

Az egészségügyi tárca vezetője úgy véli: nem az a legfontosabb, hogy ki üzemelteti tovább a HospInvest érdekeltségéből kikerülő kórházakat, hanem az, hogy az új cégnek legyen ideje egyeztetni a dolgozók, az ingatlan- és az eszközállomány átvételéről a betegellátás zökkenőmentes biztosítása mellett.

Gyöngyös is

Heves megyében szerdán a második - a hatvani után a gyöngyösi - önkormányzat is felbontotta azt a szerződést, amelyet korábban a HospInvesttel kötött a helyi kórház működtetésére. Szeptember 30-tól egy önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. veszi át az intézmény üzemeltetését - ismertette a képviselő-testület keddi döntését Hiesz György szocialista polgármester.

Az önkormányzat egyúttal, befektetők bevonása érdekében pályázati felhívást tesz közzé a társaság üzletrészeinek értékesítésére; a pályázók augusztus 15-ig nyújthatják be ajánlataikat. Hiesz György emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület június 30-ig adott arra határidőt a csőd közeli helyzetbe került HospInvest Zrt.-nek, hogy stratégiai tervet tegyen le az asztalra a kórház továbbműködtetésére. A cég azonban mindezidáig nem adott biztosítékot arra, hogy továbbra is képes üzemeltetni az intézményt.

A gyöngyösi kórházat 2007 szeptembere óta működtette a HospInvest. A cég április 3-án jelentette be, hogy csődvédelmet kér, miután a CIB bank hiteltartozás fejében leemelt a számlájáról több mint egymilliárd forintot.

Egerben még nincs döntés

Hatvan város önkormányzata a május 28-i testületi ülésen 14 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, négy tartózkodás mellett határozott arról, hogy augusztus 31-i hatállyal felmondja a HospInvesttel 2006. augusztus 25-én kötött szerződést. Most az a kérdés, hogyan garantálják a kórház biztonságos működését.

Júniusban még egy önkormányzati cég létrehozásában látták a garanciát, ám mostanra kiderült: a jelentős plusz költségeket nehezen tudnák finanszírozni, ezért inkább szolgáltatási koncepciót írnának ki, és előírnák a pályázónak, hogy a kórház biztonságos működése mellett a fejlesztésekre is garanciát vállaljon - derül ki a testületi ülések jegyzőkönyvéből.

Érsek Zsolt, a város szocialista polgármestere szeretné, ha júliusban sor kerülne a szolgáltató kiválasztására; ám megjegyzi: amennyiben nem lesz ilyen, akkor önkormányzati céget hoznak létre a kórház működtetésére, ez azonban a fejlesztések, beruházások átgondolását eredményezi.

A múlt héten ugyanakkor meghiúsult a Heves Megyei Önkormányzatnak az az ülése, amelyen - az egri megyei kórház esetében - hasonló döntést terveztek hozni.

Hanganyag: Exterde Tibor