Somogy megyei MSZP: Gyenesei tisztázza viszonyát a kormánnyal és az országgyűlési képviselőcsoporttal!

InfoRádió / MTI
2009. július 2. 18:54
Gyenesei István tisztázza a viszonyát a kormánnyal - ezt kéri az MSZP Somogy megyei országgyűlési képviselőcsoportja a július elsejével miniszterelnöki megbízottként a sportügyekkel foglalkozó Somogy megyei független országgyűlési képviselőtől.

"Javasoljuk mindenekelőtt, hogy tisztázzad a viszonyodat a kormány politikájához! Elfogadhatóak-e számodra azok az intézkedések, amelyeket a válság kezelése érdekében tett, illetve tenni kíván, hiszen ennek tükrében döntheted el, hogy tudod-e ezeket képviselni, illetve vállalod-e a megbízatást, vagy a megbízatásodat visszaadod a megbízónak" - olvasható a címzetthez, és egyúttal az MTI-hez csütörtökön eljuttatott levélben. A levelet heten, országgyűlési képviselők - Kolber István, Lamperth Mónika, Suchman Tamás -, egyúttal a párt Somogy megyei vezetői és az elnökség tagjai írtak alá.

A somogyi szocialisták azt írták: meglepődtek azon, ahogyan Gyenesei István a sajtónak bejelentette az új megbízatását. "Szinte kérkedtél, hogy a miniszterelnöknek is fontos intézkedéseket nem szavaztál meg, nem értesz egyet, illetve nem támogatod a kormányt több fontos intézkedésében" - indokolták a meglepődésük okát.

"Ha megbízatást kérsz és kapsz - tudjuk jól, sokat jártál utána, hogy elnyerd - a megtiszteltetés kötelezettséggel is jár" - fogalmazták meg véleményüket a levél aláírói, egyúttal felajánlva egy "őszinte beszélgetés" lehetőségét is.

A Gyurcsány-kormány korábbi önkormányzati minisztere az új megbízatása kapcsán az MTI-nek kedden azt mondta: "semmilyen szavazási kötelezettségem nincs, nem kellett ilyesmit felvállalnom".

Gyenesei István csütörtökön a somogyi szocialisták levelére az MTI-nek úgy reagált: személyesen is megkereshették volna, de úgy tűnik, nekik fontosabb a nyilvánosság.

Ami a legutóbbi - hétfői - szavazást illeti, "volt, amit támogattam, volt, amit nem, és olyan is, amikor tartózkodtam a legjobb belátásom és a lelkiismeretem szerint" - mondta a politikus, aki a miniszterelnöki megbízatásával kapcsolatosan közölte: szakmai és nem politikai feladatot kapott, ami nem jelent kormányzati tisztséget.

"Nem ismer engem az, aki úgy gondolja, hogy a szavazatomat meg lehet vásárolni, de nem ismeri a miniszterelnököt sem, aki úgy gondolja, hogy feltételekhez kötötte a nekem adott megbízást" - hangoztatta Gyenesei István. A levél íróira utalva pedig kijelentette: "az MSZP azért tart ott, ahol, mert néhányan így gondolkodnak".