Mesterséges megtermékenyítés: öt helyett két próbálkozás, de ingyen

Infostart
2009. július 2. 16:37
Átláthatatlan a mesterséges megtermékenyítés finanszírozása Magyarországon- mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos, a lombikprogramot működtető Nyírő Gyula Kórház egykori főigazgatója. Falus Ferenc lényegében egyetért Somody Imre nagy vihart kavart javaslatával, hogy kevesebb próbálkozást kellene finanszírozni a jelenlegi öt helyett, ám úgy véli: azokban a gyógyszerönrészt is át kellene vállalni a házaspároktól.

Indokolatlan öt próbálkozást állami kasszából finanszírozni, hiszen ma már két kezelés nagy eséllyel elegendő ahhoz, hogy az orvosok megtalálják azt a módszert, amellyel egy negyven év alatti, megfelelően kivizsgált nő egészséges gyermeket hozhat a világra - mondta az InfoRádiónak Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

A szakértő úgy véli, átláthatatlan az IVF-kezelés finanszírozása: jóval igazságosabb lenne - sokkal többen kerülhetnének be a programba -, ha a legszükségesebb esetekben annak teljes költségét magára vállalná az állam, illetve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Egy másik javaslat szerint az OEP-nek utólag, akkot kellene kifizetnie a meddőségi és a gyógyszeres kezelés költségét is, amikor a gyermek megszületett.

A lombikprogramot működtető Nyírő Gyula Kórház egykori főigazgatója elmondta: bár ingyenesnek tekintjük a mesterséges megtermékenyítési folyamatot, az előzetes vizsgálatok sok esetben nem az állami egészségügyi ellátásban történnek, a gyógyszeres kezelés pedig közel 150 ezer forintjába kerül a családoknak.

A kezelési ciklus teljes költségét magára kellene vállalnia a finanszírozónak, a ciklusok számát pedig a világszerte tapasztaltnak megfelelően és a technológia előrehaladtával párhuzamosan csökkenteni kellene - foglalta össze Falus Ferenc.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást