eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Láncfűrészelés - megfékezhető-e a körbetartozás

A HVG a körbetartozások megfékezésének lehetséges módjairól közöl összeállítást. A hetilap megjegyzi: az elmúlt hónapokban megszaporodtak azok a vállalkozói kezdeményezések, amelyek a hagyományos politikai és érdek-képviseleti szervezetek megkerülésével próbálják közös cselekvésre rávenni a cégeket.

Akad, aki szolidaritási alapot állítana fel a bajba jutott cégek megsegítésére, van, aki klaszterba tömörítene egy-egy vállalkozói láncolatot, és olyan is, aki interneten verbuválja sorstársait, hogy állítsák pellengérre a notóriusan nem fizető társaságokat. Utóbbiak miatt óvatosabb becslések szerint az építőiparban legalább 400 milliárd forint ragadhatott bent; a pesszimistábbak ezermilliárdra becsülik a körbetartozást. A lapban olvasható a hagyományos érdekképviseletek kritikája is. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége főtitkára például úgy reagált az elképzelésekre: lehet megmozdulásokat szervezni, a dolgok azonban a tárgyalóasztalnál dőlnek el.

A Heti Válasz az MSZP-ben egyre befolyásosabbá váló Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesről, valamint a szombati kongresszus lehetséges kimeneteléről ír. Utóbbiról a cikk szerzője megjegyzi: az elnökség trónfosztása lekerült a napirendről, ami szerinte azzal magyarázható, hogy az MSZP költségvetés-elfogadási kényszerben van: a november-decemberi büdzsészavazásig nem érdemes egyetlen frakciótagot sem vérig sérteni, mert elfogyhat a többség a Bajnai-kormány mögül. A lap úgy véli: annyit sikerült elérnie a főpolgármester-helyettesnek, hogy ma már minden pártvezető fiatal miniszterelnök-jelöltben gondolkozik. Hozzáteszi: a szocialista fővárosi pártszerv már az uniós választás előtt véglegesítette országgyűlési listáját, az itt befutó helyen szereplő politikusok (Burány Sándor vagy Horváth Csaba, a másik főpolgármester-helyettes) jóváhagyása is Hagyó Miklósnak tulajdonítható.

A Figyelő a Honvédelmi Minisztérium nyílt közbeszerzés kiírása nélküli, több mint 2 milliárd forintos szoftverbeszerzését veszi górcső alá. Az üzletből kimaradók véleményét idézve kiderül: a projekt - amely verzióváltásnak indult, ám végül komplett technológiai váltás lett belőle - a kormányzati informatikai beszerzések minden ismert betegségét magán hordozza. Sok kiírás, érvénytelenítés, csúszások, egyetlen pályázó - ezzel együtt a verseny hiánya, átfedések, integritási problémák más kormányzati programokkal. A hetilap szerint a rendkívül szerteágazó, és az egészen 1997-ig visszanyúló történet a nagyvállalati rendszerek két hatalamas versenyzőjének, a német SAP-nak és az amerikai Oracle-nek, illetve ezek hazai leányvállalatainak a küzdelméről is szól. Részletek a Figyelő e heti számában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×