Gólyaszámlálás Magyarországon

InfoRádió / MTI
2009. július 2. 08:08
Gólyákat számolnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai: minden egyes gólyafészek adatait szívesen várják a szakemberek.

A felmérés során le kell jegyezni a fészek címét, tartóaljzatát, az építés évét, a fészek lakottságát és a fiókák számát. Gólyafelmérőlapokat az MME címén lehet igényelni, vagy az MME honlapjáról lehet letölteni, ezek igény szerint fénymásolhatók. Ha a felmérőlap által meghatározott kérdéseket követi a madárszámláló, elegendő a www.golya.mme.hu címen található online adatbázisba feltölteni az adatokat.

A vizsgálat elsősorban a fészkek összeírását takarja, amihez hozzátartozik a benne lakók megszámolása is. A "leltározás" kiterjed a fészekanyag nélküli üres tartókosarakra, a lakatlan fészkekre és a lakott fészekre is. A számlálás időszaka a fiókák kirepülése előtti néhány hét, július első fele, így a fészkekben álldogáló utódok is számba vehetők. Erős szélben a fiókák lelapulhatnak, ezért a szeles idő nem kedvez a pontos számolásnak. A fészekbe általában nem lehet belelátni, ezért jobb akár 50-100 méterre is elmenni tőle és távcsővel megszámolni a fiókákat.

A gólyaállomány szemmel látható csökkenése már évtizedekkel ezelőtt feltűnt az ornitológusoknak, pontos adatok azonban nem álltak a szakemberek rendelkezésére. A kisebb-nagyobb területeken végzett felmérések igazolták a csökkenő tendenciát, amely többek között a táplálkozó- és fészekrakóhelyek eltűnése, a terjedő villamosvezetékeken bekövetkező balesetek, és a telelőterületek kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt következett be - közölte az egyesület szerdán az MTI-vel.

Az első nemzetközi gólyaszámlálás 1934-ben volt. Ennek hatására 1941-ben Magyarországon a Madártani Intézet szervezte meg az első országos akciót, az információ feldolgozását Homonnay Nándor végezte el. A felmérésben igen jelentős szerepet játszottak később a postások, akik 1958 és 1989 között a megfigyelések közel felét küldték be. 1974 óta a Madártani Egyesület fokozatosan vette át a koordinációt, bekapcsolódtak a számlálásba a nemzeti park igazgatóságok munkatársai is. Az utóbbi években az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) Monitoring Központ gyűjti a megfigyeléseket internetes adatbázisa segítségével.