Fél milliárd forint plusz az árvíz elleni védekezésre

InfoRádió / MTI
2009. július 2. 17:27
Fél milliárd forint plusz forrást biztosít a kormány az árvíz elleni védekezésre, jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Hozzátette, az előrejelzések szerint a következő napokban újabb árhullám várható.

 500 millió forinttal egészítette ki a kormány az árvíz elleni védekezésre fordítható keretet, mondta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

Azt mondta, ezzel az összeggel, és a tárca forrásaival a legszükségesebb munkákat el tudják végezni.
A miniszter elmondta, jelenleg a magyarországi folyókon 853 kilométer hosszan van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből 36 kilométeren harmadfokú, 345 kilométeren másodfokú a riasztás.

Szabó Imre hozzátette: az előrejelzések szerint a következő napokban újabb lassú árhullám érkezik. Ez azonban nem súlyosbítja a jelenlegi helyzetet, ugyanis a mostani ár addigra levonul.

A napokban leginkább Körmendnél ad sok munkát az árvíz ellen védekezőknek a Rába magas vízállása, itt ugyanis több helyen vízszivárgásokat kell kezelni. Emellett a kiöntött területeken vízminőség figyelő szolgálatot hoztak létre.

A miniszter elmondta 800 főt vezényeltek át a területre. Hozzátette, az igényelt eszközök időben eljutottak az igénylőkhöz, összesen 300 000 homokzsákot, 3200 négyzetméter fóliát, 1500 fáklyát, 365 köbméter homokot, és 3567 tonna kavicsot szállítottak ki.

Szabó Imre szerint a mostani áradás azt mutatta meg, hogy az elkövetkező években elengedhetetlen újabb víztározók megépítése.

A kormány a munkákra az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül 150 milliárd forintot különített el, amelyből 30 milliárd jut a Dunára. A miniszer elmondta, a legnagyobb folyónkon 200 km hosszan erősítik meg az árvízvédelmi szakaszt, és ennek következtében 970 000 lakos biztonsága nő meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást