Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A nyelvtörvény miatt csúszhat a magyar-szlovák kormányfői találkozó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormány eredetileg a nyár közepére tervezte Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozóját, de a szlovák államnyelvtörvény elfogadása miatt elképzelhető, hogy az időpont későbbre csúszik - mondta a kormányszóvivő nyilatkozta az InfoRádiónak. Robert Fico korábban szlovák újságíróknak azt nyilatkozta, elképzelései szerint a jövő héten utazna Magyarországra, hogy Bajnai Gordonnal tárgyaljon. Budai Bernadett kormányszóvivő erre azt mondta: ez az időpont túl közeli a szlovák parlament nyelvtörvényt elfogadó döntéséhez, így a jövő héten még biztos nem találkozik a két kormányfő.

Ütközik az európai gyakorlattal, az európaiság szellemével és a két ország közötti alapszerződéssel is a szlovák parlament által hétfőn elfogadott nyelvtörvény, ezért megfontolandó, hogy mikor van értelme megtartani a tervezett miniszterelnöki találkozót - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő.

Budai Bernadett hozzátette: azért kell átgondolni a kérdést az új fejlemények fényében, mert egy ilyen találkozó nem maga a cél, hanem eszköz a problémák megoldására, az új kezdeményezések felvetésére.

A szlovák parlament döntése elemzésre szorul, és az eredetileg nyár közepére tervezett találkozó előkészítése is időt vesz igénybe. Egyelőre kérdés, mikor lehet olyan tartalmat adni a megbeszélésnek, hogy megérje azt miniszterelnöki szinten megejteni - fűzte hozzá.

Robert Fico azt jelezte, hogy július 7-e és 9-e között számít a találkozásra, Budai Bernadett azonban azt mondta: ez túlságosan korai időpont ahhoz, hogy akkor a probléma megoldását szolgáló miniszterelnöki megbeszélést lehessen lebonyolítani.

Hanganyag: Litauszky Balázs