eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megmarad az Andrássy út világörökségnek

Elfogadta a magyar fél jelentéseit sevillai ülésszakán az UNESCO Világörökség Bizottsága, így sem Tokaj, sem az Andrássy út nem került a veszélyeztetett világörökségi listára - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke.

Mezős Tamás elmondta: a VÖB még a 2008-as ülésszakán kért megőrzési állapotjelentést Magyarországtól a Tokaj történelmi borvidék kultúrtáj helyzetéről, különös tekintettel a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett beruházására, valamint a budapesti világörökségi helyszínről, különös tekintettel Belső-Erzsébetváros városrendezési kérdéseire. A bizottság ekkor jelentést kért a Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj közös osztrák-magyar világörökségi helyszín osztrák oldalán tervezett beruházásokról is.

Mezős Tamás megjegyezte: Magyarország a 2009. február 1-jei határidőre eleget tett jelentéstételi kötelezettségének. A magyar fél által beadott beszámolót a bizottság elfogadta, és csak 2011-re kért úgynevezett előrehaladási jelentést a tokaji és a budapesti helyszínről, ami azért is lényeges, mert kritikus esetekben évente kérnek ilyet - hangsúlyozta.

A KÖH által az idei ülésszakról kiadott közlemény emlékeztet arra: a fővárosi helyszínnel kapcsolatban a bizottság 2008-ban aggodalmát fejezte ki "nagy építészeti értékű és városképi jelentőségű" régi épületek bontása miatt a világörökségi terület védőzónájában, elsősorban a zsidónegyedként is gyakran említett Belső-Erzsébetvárosban, hozzátéve: "a régi épületek helyébe kérdéses minőségű kortárs épületeket építenek, melyek mélyrehatóan átalakítják a negyed építészeti értékét".

A KÖH közleménye szerint az UNESCO a Tokaj történelmi borvidék kultúrtájra vonatkozó idei döntésében megelégedéssel vette tudomásul a tervezett szalmatüzelésű erőművel kapcsolatosan elkészített hatástanulmányt, egyben arra szólította fel a magyar felet, hogy az vizsgálja felül és jelentősen változtassa meg a tervezett létesítmény kialakítását, valamint küszöbölje ki "a kultúrtáji értékeket veszélyeztető és a világörökségi helyszín integritását érintő negatív közlekedési hatásokat".

A budapesti helyszínnel kapcsolatban a VÖB tudomásul vette a bontási engedélyek felülvizsgálatára és a rehabilitációs alap előmozdítására irányuló lépéseket, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar fél elővigyázatosan járjon el a helyszín védőövezetében a további veszteségek elkerülése és az oda nem illő fejlesztések megakadályozása érdekében. Mint a közleményből kiderül, a nemzetközi testület külön szorgalmazta a magyar világörökségi törvény mielőbbi megalkotását.

A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj világörökségi helyszínnel kapcsolatban az UNESCO üdvözölte, hogy az osztrák oldalon tervezett szívklinika-projekt nem valósul meg, ugyanakkor felkérte Ausztriát, hogy vizsgálják felül a területre vonatkozó építési irányelveket.

Az örökségvédelmi hivatal beszámolója emlékeztetett: a bizottság törölte az Elba-völgy drezdai szakaszát a kulturális világörökségek listájáról, mert a látképet visszavonhatatlanul károsította az a híd, amely a szászországi főváros központjában épül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×