eur:
393.92
usd:
369.66
bux:
65915
2024. április 23. kedd Béla

Mától még drágább az élet

A tej és a kenyér kivételével minden termék áfája 20-ról 25 százalékra nő szerdától, ezzel összességében Európában Magyarországon lesz a legnagyobb a forgalmi adó mértéke. Az áfa- és jövedéki adó emelés miatt mintegy bruttó 13, illetve 15 forinttal nő a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára - ez az elmúlt időszak legnagyobb üzemanyag-áremelése.

A lakosságnak és a kisfogyasztóknak az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körben 1-2 százalékos mértékben eltérő lesz a földgáz végfelhasználói nettó ára július 1-jétől, a bruttó ár pedig csak az áfaemelkedés mértékével nő. Jelenleg bruttó 131,87 forint köbméterenként a lakosság számára a földgáz végfelhasználói ára, július elsejétől ez szolgáltatónként eltérően, 135,21 forint és 137,36 forint között alakul. Július 1-jével egyébként teljes mértékben liberalizált a földgázpiac Magyarországon.

Szerdától áfával együtt 6,9, illetve 8,6 százalékkal emeli az áram árát a lakosságot, a kis fogyasztókat és a közintézményeket ellátó DÉMÁSZ és az E.ON. Az ELMŰ és az ÉMÁSZ augusztus 1-től kapott lehetőséget az 5,1, illetve a 10,8 százalékos áremelésre.

A négy áramszolgáltató májusban nyújtott be áremelési kérelmet a Magyar Energia Hivatalhoz, a kötelező áramátvétel mennyiségének és árának változása miatt. A kötelező átvétel alá tartozik az áramot és hőt együtt termelő erőművek úgynevezett kapcsolt energiatermelése során előállított áram, valamint a zöldenergia. Az áremelési kérelmet benyújtó cégek a javaslataikban különböző mértékben már figyelembe vették a gázárak októbertől várható csökkentését is.

Drágulnak a fővárosi közszolgáltatások

Az áfakulcs 5 százalékos emelkedése miatt szerdától többet kell fizetni a budapesti közszolgáltatásokért is. A BKV kezdeményezésére, az év eleji több mint 10 százalékos áremelés után, június elején a Fővárosi Közgyűlés az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazataival döntött a legfeljebb 4,8 százalékos tarifaemelésről. Eszerint a vonaljegy 300 forintba kerül az eddigi 290 forint helyett, ami 3,4 százalékos emelés. A dolgozói bérletért 4,4 százalékkal többet, 9400 forintot, a tanuló- és a nyugdíjasbérletért 4,2 százalékkal többet, 3700 forintot kell fizetni. Az emelés mértéke a családi jegynél a legmagasabb, 4,8 százalék, amelyet júliustól 2200 forintért árulnak majd.

Az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazatával döntött a Közgyűlés a kéményseprési tarifák emeléséről is. Ennek megfelelően az egyedi gyűjtőkémény esetében 71 forinttal, a gyűjtőkéménynél 158 forinttal kell többet fizetni, így 1773, illetve 3955 forint lesz a tarifa.

Az áfa emelkedésének mértékével növekszik júliustól a vízdíj, a csatornahasználati díj, a szemétszállítási díj és a szennyvízszippantás tarifája is. A szolgáltatócégek az áfa változása miatt júliustól automatikusan növelik a számlák végösszegét az áfaemelés mértékének megfelelően.

A távfűtés viszont nem drágul a júliusi 5 százalékos áfaemelés ellenére sem, mivel a Főtáv Zrt. ebben a hónapban árengedménnyel kompenzálja a drágulást. Augusztustól pedig a törvényi szabályozás alapján 18 százalékra csökken a távfűtés áfakulcsa.A gyenge forint miatt Magyarországon nem hoz kedvező változást az Európai Unió döntése, amely tovább csökkentené a roaming-díjakat, mivel a hívások esetén néhány eurócentet csökkennek a díjak, ugyanakkor tavaly és tavalyelőtt lényegesen alacsonyabb volt a hatálybalépéskor érvényes euróárfolyam, mint idén, ezért a hívások árai ebben az évben nálunk emelkedtek. Szerdától egy külföldről indított hívás 151,4 forint lesz percenként, míg a fogadott hívások 66,9 forintba kerülnek. Az SMS ára 38,9 forintra változik. Változás, hogy mostantól kötelező lesz a másodperc alapú számlázás a roaming esetében.

Átlagosan 100 ezer forinttal drágulnak a gépkocsik. A vevőknek júliustól mindenképpen magasabb áfával kell kalkulálniuk, mert a számlázás időpontjától függ, hogy milyen adókulcsot alkalmaznak. Tehát nem az a döntő, hogy az importőr mikor számlázta ki az autót ténylegesen értékesítő márkakereskedőnek. Akkor is 25 százalékos áfával kell számlázni, ha a vezérképviselet és a szalon még júniusban elszámolt egymással, de a kocsit csak július másodikán vásárolta meg az ügyfél.

Nem drágulnak viszont a repülőjegyek az adóváltozások miatt, ugyanis sem az áfa-, sem a jövedékiadó-emelés nem növeli a kerozinárakat, a repülőjegyek áfája pedig 0 százalékos.

Óriási üzemanyag-áremelés

Az elmúlt időszak legnagyobb üzemanyag-áremelése lesz szerdától. Az áfa- és jövedéki adó emelés miatt mintegy bruttó 13, illetve 15 forinttal nő a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára.

A MOL Nyrt. a tőzsdei árak és a forint erősödése miatt e héten csökkentette volna a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát bruttó 6 forinttal, illetve 3 forinttal, ám az adóváltozások miatt növelnie kell. Az adóemelések a benzin árát 19 forinttal, gázolajét pedig 18 forinttal növelnék, ezt a hatást mérsékelik az e heti tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó összegek.

A magyar olajtársaság egy hete emelte bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné akkor nem változott. Akkor az emelés nyomán a dízel kiskereskedelmi ára átlagosan 270 forintra nőtt, a benziné 290 forint maradt.

Július 1-jén a gázolaj és a benzin áfakulcsa 5 százalékponttal nő, ezzel egyidejűleg a benzin literenkénti jövedéki adója 103,5 forintról 109 forintra nő, míg a gázolajé 85 forintról 90,5 forintra, azaz mindkét üzemanyag esetében 5,5 forinttal emelkedik a kiskereskedelmi ár.

Az áfa 20-ról 25 százalékra történő növelése esetében nehezebb kiszámolni a változást, mivel szinte benzinkutanként változik a kiskereskedelmi ár, s így az áfa abszolút összeghatása is más. Egy elvi kalkuláció szerint 282 forintos benzinárnál 47 forintról 60,1 forintra nő az áfa, míg 259 forintos gázolajárnál 43,2 forintról 55,4 forintra emelkedik.

A benzin literenkénti árából egyébként mindössze 32 százaléka a termelői ár. 10,4 százalék a nagykereskedelmi, 4,4 százalék a kiskereskedelmi árrés. A szerdától megemelt jövedéki adó a benzin árának 36, míg az áfa 17 százalékát teszi ki.Mi változik még?

Az államnak is kell késedelmi kamatot fizetnie, ha később fizet, a rászorultakat nem lehet kikapcsolni a gázellátásból, és csak kamattámogatás jár az arra jogosult lakásvásárlóknak - a többi között ezek a szabályok lépnek hatályba szerdán.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényből kikerül a 13. havi nyugdíj, az eredetileg szeptember 1-jére időzített nyugdíjkorrekciót pedig a jövő év első napjára tolták a jogalkotók.

A Polgári törvénykönyv úgy módosul, hogy az állam az általa vállalt késedelmes fizetésekre nem kérhet sem kamatmentességet, sem pedig a törvényesnél alacsonyabb kamatot.

Az áprilisban módosított hegyközségi törvény megengedi, hogy a hegyközségi szervezet - bizonyos feltételekkel - nonprofit gazdasági társaságot alapíthasson. Holnaptól a közjegyzők feladata lesz a fizetési meghagyásos eljárások dokumentumainak kiállítása és szintén ekkortól ad a kormány kereset-kiegészítést a költségvetési szervezetek alkalmazottainak. Az új lakásfinanszírozási kormányrendelet, amely ugyan októbertől lép hatályba, kimondja, hogy a kamattámogatás a július 1-e után vásárolt új lakások után is jár.

Szerdától korlátozzák az állami cégvezetők javadalmazását. Az állami tulajdonú társaságok felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjainak tiszteletdíja a felére csökken, a vezetők havi bruttó fizetése pedig legfeljebb 2 millió forint lehet.

Kamionstop a közutakon

Szerdán életbe lép a nyári kamionstop a közutakon. A rendelkezés értelmében a 7 és fél tonnát meghaladó magyar vagy külföldi tehergépkocsik és vontatók augusztus 31-éig, szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig, illetve a munkaszünet előtti napokon este 10 órától másnap este 10-ig nem közlekedhetnek. A korlátozás nem vonatkozik az EURO 3-as környezetvédelmi osztály besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsira. A tilalom alól meghatározott feltételek mellett lehet felmentést kérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×